Запазване на час за ваксина. Костадин Ангелов представи нов електронен регистър

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов (вдясно) наблюдава как работи новия регистър

От 17.00 часа в четвъртък работи нов електронен регистър, чрез който гражданите могат да си запазят час за поставяне на ваксина. Адресът, по който може да се направи това, е https://his.bg/, съобщиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

Новината идва след седмици на критични оценки за управлението на имунизационния процес, който е съпровождан от опашки пред пунктовете за ваксиниране, липса на единна информация за наличните медикаменти и за процедурата, по която хората могат да получат ваксина.

На 19 февруари правителството въведе "зелени коридори" за имунизиране, с което без предупреждение премахна по-рано установения ред за получаване на ваксини от страна на различни уязвими групи.

Дни по-късно "зелените коридори" бяха временно спрени, след като стана ясно, че компанията, от която България е поръчала най-много ваксини - AstraZeneca, ще забави доставките. Подновените доставки отново отвориха "зелените коридори", но процесът беше дискредитиран от множество оплаквания на граждани от липсата на ред и информация.

Вижте също Зелени пропуски или ваксинационни паспорти: как, кога и къде ще действат

Електронната система за регистрация за ваксина, която здравните власти отвориха за ползване в четвъртък, позволява на хората да си запазят час за ваксиниране на точно определено място.

Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки, които включват предоставянето на лични данни, телефонен номер и имейл адрес, посочване на предпочитания вид ваксина, на ваксинационен център и на избран час за посещение, съобщи министър Ангелов.

След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина.

Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време на място преди поставянето на ваксината.

Ако желаните час, място и ваксина не могат да бъдат изпълнени, всеки ще може да откаже съответното предложение на властите и да въведе нови предпочитания.

Според Костадин Ангелов целта е така да се предвидят необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове и да се контролира потокът към лечебните заведения. Той уточни, че всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя.

Your browser doesn’t support HTML5

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"