Саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Джамал Хашоги

Джамал Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил, и вероятно разпоредил, убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. Това се твърди в доклад на американското разузнаване, съобщиха световните агенции.
Според разсекретения документ от четири страници принц Салман е смятал Хашоги за "заплаха за кралството".

В доклада се изброяват три причини, поради които това е така, предава Би Би Си: контролът на Мохамед бин Салман върху вземането на решения в кралството от 2017 г.; прякото участие в операцията на един от неговите съветници; подкрепата на принц Саламан “за използването на насилствени мерки срещу дисиденти в чужбина, с които те да бъдат накарани да замлъкнат“. В доклада има и други имена, за които се предполага, че са отговорни или съучастници за смъртта на Хашоги.

Вижте също Саудитска Арабия осъди на смърт петима души за убийството на журналиста Джамал Хашоги

Хашоги беше убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. След престъплението Рияд призна, че убийството е било извършено от агенти на службите, но отрече то да е било поръчвано. Приживе журналистът от “Вашингтон пост” Джамал Хашоги беше един от най-известните критици на режима. Година по-късно съд в Саудитска Арабия издаде смъртни присъди на петима души за убийството му.

Саудитска Арабия е под наблюдение от САЩ, чийто нов президент Джо Байдън заяви, че ще преразгледа двустранното партньорство и ще защитава човешките права и демократичните принципи.