“Боинг“ призова нейни модели да бъдат приземени след избухнал във въздуха двигател

Боинг 777

Американската компания “Боинг“ препоръча всички авиолинии да преустановят полетите на самолетите "Боинг 777" с двигатели Pratt & Whitney PW 4000. Призивът идва ден, след като подобен модел на авиокомпанията “Юнайтед еърлайнс” направи аварийно кацане заради избухване на единия от двигателите.

Самолетът успя да кацне успешно на летище в Денвър, Колорадо, но големи части от разпадналия се във въздуха двигател паднаха над жилищни райони.

Веднага след инцидента от “Юнайтед еърлайнс” съобщиха, че временно преустановяват полетите на 24-те самолета, използващи този модел двигатели. По-късно техният пример беше последван и от две от големите авиолинии на Япония. В Южна Корея, която е единствената друга държава, в която се ползват моделите, все още очакват становището на местните регулатори. Общият брой самолети от модела са 128, а 59 от тях се намират в сервизни центрове.

Полетът на “Юнайтед еърлайнс” за Хонолулу претърпя повреда в десния двигател малко след излитането си.

Според първоначалните проверки става въпрос за повреда, която е свързана с механизъм използван само за този модел двигатели и само в самолетите на “Боинг 777“.

От Би Би Си коментират, че това е поредният удар за американската компания, след като самолетите 737 Max бяха приземени за 18 месеца след два инцидента довели до смъртта на 346 души.