Парченце от КГБ за спомен

Пакет цигари от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), в който е скрита камера. ФСБ е наследник на КГБ.

Това е "първото и най-изчерпателно аукционно събитие в света, предлагащо някои от най-редките и най-важни артефакти от САЩ, Съветския съюз и Куба от ерата на Студената война, които някога са били събирани и предлагани на търг", се казва в съобщението на аукционната къща, публикувано на уебсайта ѝ.

Устройство, известно като Теменужка, което се използва за комуникация с тайни кодове, считано за съветска версия на машината Enigma, използвана от нацистка Германия.

Противогаз от времето на СССР.

Скулптури на Феликс Едмундович Дзержински, който ръководи първите две съветски организации за държавна сигурност - ЧК и ОГПУ - от 1917 г. до смъртта си през 1926 г. Неговият образ по-късно е широко използван и от КГБ. Той е един от организаторите на масовите убийства, известни като Червения терор.

Железопътен знак с череп и кости с надпис: "Замърсено". Знакът се използва през 50-те и 60-те години, за да покаже на железопътните работници и пътниците, че преминават през сектор с възможно ядрено, химическо или биологично замърсяване.

Скулптура на Лаврентий Берия, шеф на тайната полиция НКВД по времето на управлението на Йосиф Сталин. Берия е идеологът на масовите убийства и на трудовите лагери ГУЛАГ.

Кутия със съветски цигари "Празнични", в която е скрита камера.

Радио R-394KM, използвано от съветските шпиони през 80-те години на XX век.

Бюст на основателя на СССР Владимир Илич Ленин е изложен, преди да бъде продаден на търг заедно със стотици реликви от времето на Студената война. 

В Ню Йорк беше затворен музеят на шпионажа на КГБ. Заради пандемията от COVID-19, стотици експонати от времето на Студената война бяха разпродадени на 13 февруари. Така всеки можеше да се сдобие с миниатюрни камери, микрофони, скрити в цигарени кутии, химикалки и пръстени и дори пълен с отрова зъб.