Където ловът на мечки е забранен, а има толкова много убити

Мечка в резервата "Свобода" в Зарнещи, Румъния

Най-много кафяви мечки в Европа живеят в Румъния. Но колко точно са те? Отговорът зависи от това кого питате - природозащитниците, правителството или фирмите, които печелят милиони от организирания лов.

През 2016 г. Румъния забрани лова на големи месоядни животни, сред които мечки и вълци. Но следващите няколко правителства въведоха редица изключения, за да се контролира популацията. Така от тогава до днес са били убити почти 1400 мечки. Цената за такъв трофей надхвърля 12 хиляди евро, съобщава румънската служба на Радио Свободна Европа.

Официално броят на кафявите мечки в Румъния е над 6 хиляди. Правителството обаче не е напълно убедено в това число. Според природозащитници броят на мечките вероятно е намалял до 2 хиляди. Ловците пък твърдят, че те са повече от 10 хиляди.

"Оценката на популацията се прави по следите - след като съм открил следи тук, това означава, че има мечки. Това не е коректно", казва Кристина Лапис от резервата за мечки "Свобода" в Зарнище, окръг Брашов.

"Много изследвания са доказали, че мечката е активно животно. Може да я видите сега тук, а след няколко часа да е на километри разстояние. За да знаем истинския брой, трябва да им слагаме микрочипове".

Мечка с малкото си в резервата "Свобода"

"След забраната на лова на мечки, ловци и организатори на гонки започнаха да съобщават за колкото се може повече инциденти", казва експертът по мечки Чаба Домокос от природозащитната организация "Милвус груп" пред Би Би Си.

"Властите никакви ги няма на място. Ние наистина нямаме никаква идея за броя на мечките".

Организаторите на лова на мечки казват, че животните нападат хора и често навлизат в населени места, за да търсят храна. Всяка година има десетки нападения. През 2020 г. двама души са убити от мечки, а 50 са били ранени, показват данни на вътрешното министерство в Букурещ.

Ловци от цяла Европа плащат по над 12 хиляди евро, за да застрелят мечка в Румъния

"Популацията на мечки нарасна значително. Може би не е добре да подкрепяме техния лов, но пък това не е куче и човек не може да се отърве с ухапване", казва мъж, който организира гонки в окръг Прахова.

"Ако ви нападне мечка, със сигурност ще получите наранявания за цял живот".

Фермерите също се оплакват от убити домашни животни. Има нападнати ловци, рибари или планински туристи. Преди месец скиори заснеха от лифт как мечка преследва друг скиор.

От декември 2020 г. министър на околната среда в Румъния е Барна Танцош. През 2015 г. той е сенатор и казва, че Румъния е "зоопаркът на Европа" и според него 4 хиляди мечки могат да бъдат селектирано отстреляни. Назначаването му на новия пост предизвика притеснения, че ловът може отново да бъде разрешен.

Танчош не отговори на въпросите на румънската служба на Радио Свободна Европа за своите намерения във връзка с лова на мечки.

След назначаването му на поста, природозащитната организация "Агент Зелено" каза: "Екоминистерството се озова в ръцете на ловец, който не обича мечките".

Министърът на околната среда на Румъния Барна Танцош

"Думите на Танцош показват не само, че той няма идея за важността на тези видове за екосистемата, но го правят и част от проблема", каза Габриел Паун от "Агент Зелено" пред Euronews.

"Румъния не е зоопарк. Румъния е тази страна в Европа, която от векове е най-доброто място за мечки".

Природозащитници казват, че незаконната сеч е причината повече мечки да навлизат в населените места, защото така се унищожават естествените хабитати. Все още една трета от територията на страната е от гори. Но властите в Букурещ "управляват горите, включително и чрез разрешителни за сеч, без предварителна оценка на въздействие върху хабитатите", както изискват правилата на ЕС, предупреди наскоро Европейската комисия.

Ловът е най-лошото решение на проблема с мечките, казва Лапис от резервата "Свобода".

Румънското правителство не е сигурно колко точно е броят на мечките.

"Има и други решения, като например в Канада. Може да се изгради жив плет на местата, където мечките са повече. Могат да се поставят различни бариери. Те ще спират мечките и няма да им позволяват да стигат до населените места", казва Лапис.

"Не ни липсват решения, липсва ни желание да ги прилагаме".

Според нея, дори и агресивна мечка, която е навлязла в населено място, не е задължително да се убива.

"Такова животно може да бъде чипирано, за да се следи движението му. Така ще разберем дали напада или не. И ако наистина мечката е агресивна, тогава може да се мисли за лов".

Обсерваторията за мечки в Байле Тушнад е намерила решение, с което дори изкарва пари - организира групи за снимане на мечки, а не за отстрел.

"Не мисля, че ловът е добро нещо. Мечките не нападат хора. Те нападат населените места, защото знаят, че там могат да намерят храна. Можем да им оставяме храна на определени места в гората. Има решения", казва Шаболц Михали, един от авторите на идеята за групите за снимане на мечки.

Вижте също Изсичането на България