Навални остава в ареста. Ключови фигури на руската опозиция са арестувани и обискирани

Съдебното заседание по задържането на Навални се излъчваше онлайн за журналисти. Самият Навални участваше по видеоконферентна връзка от сградата на ареста.

Руският опозиционер Алексей Навални ще остане в ареста до 15 февруари, реши Московският областен съд, след като потвърди решение на долната инстанция, предаде Радио Свобода.

През август 2020 г. Навални беше отровен с Новичок на руска територия и беше лекуван в Германия. На 17 януари той се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. Властите твърдят, че той е нарушил стара условна присъда и че сега тя трябва да прерасне в ефективна. Докато съдът обсъди този въпрос, Навални ще остане в ареста за 30 дни. Защитата обжалва това решение.

В четвъртък по обяд съдиите отхвърлиха жалбата на Навални, в която пишеше, че арестът му е наложен, без да е бил поискан от никоя институция. Адвокатите на Навални посочиха също, че 30-дневен арест е правно незащитим и че нарушението, което е приписано на задържания, не предвижда арест по законите на Руската федерация.

По-рано в четвъртък в Москва бяха арестувани ключови фигури от обкръжението на Навални, а ден по-рано полицията обискира най-малко 15 апартамента и офиса на опозицията.

Новините идват три дни преди нови протести в Русия, за които призова създаденият от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК).

Сред арестуваните в четвъртък са юристката на ФБК Любов Собол, братът на Навални - Олег, както и хора, известни с опозиционната си дейност - Мария Альохина от пънк групата Пуси Райът и лидерката на синдиката "Лекарски алианс" Анастасия Василиева.

Те са задържани за 48 часа като заподозрени по наказателно дело за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки. По време на тези две денонощия съдът трябва да определи мярката им за неотклонение, каза директорът на ФБК Иван Жданов в пост във фейсбук.

В сряда властите проведоха претърсвания на най-малко 15 адреса на опозицията, като от всяко място иззеха техника и електронни устройства. Както и арестите, обиските също са предприети в рамките на дела за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки.

Текстовете в Наказателния кодекс предвиждат до 2 години затвор за такива действия, а ако в резултат от нарушените мерки почине човек, наказанието може да бъде до 7 години лишаване от свобода.

В събота в Русия се проведоха над 100 демонстрации с участие на повече от 100 000 души. Над 3500 бяха арестувани, други бяха бити и ритани от полицията.

Участниците настояваха да се освободи Навални и политическите затворници в Русия. Те протестираха и срещу огромната постройка на брега на Черно море, която филм на ФБК беше представил като "дворец за Путин". По-късно президентът отрече твърденията, че дворецът е негов.

Вижте също Пилон за танци и едно казино. Милиони гледаха видеото за двореца на Путин