Спад на новите случаи на COVID-19. И само 18 ваксинирани за ден

266 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България при направени 4 479 теста, показват данните на Единния информационен портал. Процентът на положителните проби за изминалото денонощие остава нисък - близо 6 на сто от всички изследвани.

66 са новооткритите носители на вируса в София, следват Бургас с 36 случая и Варна с 25. В болница се лекуват 2857 пациенти, от които 281 са настанени в интензивни отделения - значително по-малко в сравнение с края на миналата година.

Излекувани през последното денонощие са 286 души. 12 са починали. Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 9388.

През последните 24 часа са ваксинирани само 18 души и така общият им брой става 26 119. България все още изостава с ваксинирането спрямо други европейски държави.

Вижте също Защо в България няма скоро да има ваксини за всички

Преди ден министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че страната ще върви към постепенно разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавируса. Първо ще бъдат преразгледани рестрикциите в спортния и в културния сектор.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.