"Вчера спасихме човешки живот". Планинският спасителен отряд от Дупница

Снимките са предоставени от Планинска спасителна служба

“Получих божи есемес и тръгнах по божията пътека”. Така отговаря на въпроса “къде е тръгнала” 42-годишна жена, когато спасителите от Планинска спасителна служба (ПСС) я намират. Тя е изкарала около 20 часа при минус 20 градуса на височина от около 2300 м. Облечена е с дънки, обикновено яке и боти с цип. Жива е, защото по телефона й звъни не Господ, а планински спасител.

Жената е изкарала около 20 часа при минус 20 градуса по дънки и ежедневни обувки

Божидар Джонкин, Борислав Ранков, Георги Илков, Иван Тушев и Станислав Попов от спасителния отряд в Дупница са хората, благодарение на които жената е жива. Те отговарят за северозападния дял от Рила, където условията са много тежки и “всичко става на ръце и крака”.

За случая разказва Божидар Джонкин, но казва, че при спасителната акция не е бил сам. Жената е тръгнала нагоре в планината в понеделник.

“Казала е на служителите от лифта, че ще ходи, с два големи сака, до старата хижа на Седемте рилски езера”, казва Джонкин. Свързала се е и с управителя на хижата, който й е обяснил, че тя е затворена, а жената е казала, че "ще спи под открито небе”.

“Нашият пост е в хижа “Рилски езера” и когато си тръгнахме в понеделник, видяхме близо го хижата два сака. Когато се върнахме на дежурство на другия ден, те отново бяха там”, разказва Джонкин. Това е знак за спасителите, че нещо не е наред.

“Служителите в хижата не знаеха нищо за този багаж. След това разбрахме от колегите на лифта за разговора им с жената. Звъннахме на съседни хижи, които ни казаха, че тя не се е появявала при тях”, обяснява Джонкин. “Самосезирахме се, както се казва. Казах на дежурния, че нещо се заформя и ако е била тук - е била на открито, а при тази надморска височина не може да оцелее”.

Спасителите прибират багажа и търсят начин да намерят връзка с жената. Откриват договор с телекомуникационна компания и се обаждат на телефона. “Звъннахме, но никой не вдигна. След 5-6 минути получих обаждане от същата жена и тя ми каза, че е Кремена и ми обясни, че се намира на хълм зад старата хижа. Обясни, че не си чувства краката”, разказва Джонкин.

Информацията за местоположението й обаче не е точна. Спасителите звънят на други техни колеги, които са навън. Времето е лошо, има гъста мъгла. Откриват я с викане. Случайно.

Веднага след като откриват пострадалата спасителите предприемат мерки, за да я затоплят

Екипът от хижата тръгва да помага при свалянето на пострадалата. “За нас беше трудно да ги пресрещнем. Там не е пътека, не е туристически маршрут. Това е алпийски терен. Там никой не минава и никой нямаше да я види”, казва Джонкин.

Кремена е жива, но измръзванията й са тежки. Под въпрос е дали няма да се наложи ампутация на крайниците й. "Това, което я е спасило, е, че е останала будна. Ако беше заспала, нямаше да е жива", казва Джонкин.

За миналата година отрядът на ПСС в Дупница има 18 спасителни операции. "Много пъти са ме питали защо станах спасител. Не знам. Чувстваш се спокоен. Ето и вчера - спасихме човешки живот", казва Джонкин.