Москва поиска затвор за Навални

Алексей Навални по време на интервю за радио "Ехото на Москва", 14 март 2018 г.

Москва поиска ефективна присъда за руския опозиционер Алексей Навални и поиска той да бъде задържан. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) Навални е нарушил условията на своя стара условна присъда и при това положение тя следва да прерасне в ефективна.

Новината съобщи самият Навални в профила си в Туитър, цитиран от информационните агенции.

Алексей Навални, който е най-разпознаваемото лице на руската опозиция, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента.

В края на декември властите отправиха 24-часов ултиматум на Навални да се върне от Германия в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор.

На сайта на градския съд в Москва в момента е посочено, че причината да се иска прерастване на присъдата в ефективна е в "неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление".

Навални беше осъден през 2014 г. по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му беше за 3.5 години условно, а срокът на пробацията изтече на 30 декември 2020 г.

Съдебните действия са започнати в Москва на 11 януари 2021 г., твърди Навални.

Навални оценява сегашните събития като свързани с опита за убийството му през август 2020 г. "Путин е вбесен от това, че оцелях", написа той в Туитър. Според него руските власти са извършители на отравянето му с Новичок. От Кремъл отричат да имат каквато и да е връзка с покушението.

Навални е бил отровен от служители на Федералната служба за сигурност, посочи през декември разследване на Белингкат и други медии. В публикацията бяха обнародвани имената и длъжностите на извършителите.

Руският опозиционер е бил многократно задържан по различни обвинения преди отравянето му през април 2020 г. От 2011 до 2019 година той е прекарал общо 474 дни под арест.