Щурмът на Капитолия. Какво означават тези знамена и костюми

В сряда във Вашингтон се събраха двете камари на американския Конгрес. Те трябваше да преброят гласовете на електорите, с които победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп на президентските избори да бъде официализирана.

Това в крайна сметка се случи, но след часове прекъсване, причина за което станаха размирици и нахлуването на стотици привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса.

Това се случва за първи път от повече от 200 години, като последният случай датира от 1812 г., когато британски войски влизат в сградата и я опожаряват.

Кадрите от нахлуването обиколиха целия свят. На тях хората видяха странни костюми и непознати знамена. В следващите редове разказваме какво се случи стъпка по стъпка и обясняваме значението на символите.

Още от ранните часове на деня хиляди привърженици на Тръмп започнаха да се събират в близост до сградата на Конгреса. Събитието беше обявено като "Марш за спасението на Америка". Малко преди обяд пред тях са появи самият президент. Той говори пред тълпата близо час и заяви, че резултатите от изборите няма как да бъдат признати, “когато става въпрос за кражба”. Тръмп редовно повтаря това невярно твърдение, което не беше доказано от нито една институция в САЩ.

Тръмп говори пред привържениците си, събрали се пред Белия дом

След речта на президента тълпата се отправи към сградата на Конгреса, където започнаха и ексцесиите. Редица американски медии съобщиха, че част от привържениците му са споделяли информация в социалните мрежи за това през кои улици да се минава, за да се избегне полицията, а по-късно е писано и това, че се вкарва оръжие в сградата на американския парламент.

Привържениците на Тръмп се опитват да проникнат в сградата на Конгреса

Пред сградата, в която се помещават двете камари на американския парламент, се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията. В крайна сметка барикадите и кордонът около сградата бяха преодоляни и привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия.

Сблъсъците между протестиращи и полиция.

Нахлуването в сградата на Конгреса

В сградата се стигна до сблъсъци с охраната, които, по данни на американските медии, са довели и до престрелка, причинила смъртта на една жена.

Охраната блокира всички входове до вътрешността на сградата

Тълпата проникна в множество кабинети, включително и в този на третия по сила човек в страната - председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Протестиращите оставиха на бюрото бележка, на която беше написано: "Ние няма да се предадем".

Бележката, оставена на бюрото на Нанси Пелоси.

Един от най-запомнящите се фотоси се оказа този на мъж, облечен в кожа и поставил шлем с рога на главата си.

По информация на Бизнесинсайдър това е Джейк Анджели, който е един от лидерите на движението, свързано с конспиративната теория QAnon. Самият той е известен като “Q Shaman” – Q шаман, което обяснява и облеклото му, наподобяващо това на шаман. Сред проникналите в Капитолия бяха забелязани и други, носещи символи, свързани с QAnon. В конспирацията се твърди, че Тръмп се бори с представители на “дълбоката държава”, ръководена от Хилари Клинтън и други демократи, целящи да поробят хората и свързани със сатаната.

По време на размириците силно впечатление направиха и различните знамена, използвани от тълпата.

Мъж с бойното знаме на Конфедерацията.

На тази снимка е уловен мъж, проникнал в Капитолия и носещ бойното знаме на Конфедерацията. Това е името на щатите, които напускат САЩ през 1861 г. след отмяната на робството - поредица от събития, довели до Гражданската война. Знамето започва да се използва активно след 1950 г. в отговор на движенията за граждански права на афроамериканците в САЩ. Този флаг е знак на съпричастност с “белия“ национализъм и с движенията, подкрепящи превъзходството на бялата раса.

Знамето Гадсден

Сред знамената, използвани от протестиращите, беше и флагът Гадсден. На него е изобразена змия и думите "Не стъпвай върху мен". Знамето е създаено от Кристофър Гадсден по време на Американската революция през 18 век. В масовата култура се използва като символ на противопоставянето, на американския патриотизъм и на правото за носене на оръжие.

Протетиращи с противогази, издигнали знамето “Роден, отгледан и защитаван от Бог, оръжия, смелост и слава“.

Знаме, на което е изписано: “Роден, отгледан и защитаван от Бог, оръжия, смелост и слава“. Често е придружено с гръцкото “Елате и ги вземете“ – призив, с който спартанците отвръщат на персите по време на битката за Термопилите през 480 г. пр. Хр. Призивът се смята за израз на противопоставяне. Американската версия е свързана и с правата във втората поправка на Конституцията, разрешаващи притежанието на оръжие.

Знаме в подкрепа на кампанията на Тръмп, положено в ръцете на статуя на 38-я президент Джералд Форд.

Знаме, на което е изписано "Измяна", на пода в сградата на Конгреса.

Черно-бяло американско знаме с тънка синя линия. То е символ на подкрепата за полицията, който стана особено популярен след летните бунтове, дошли след убийството на Джордж Флойд. Знамето е развявано, докато полицията е в сблъсък с тълпата.

На протестите беше забелязано и грузинско знаме, вероятно използвано заради изборите в Джорджия. На английски името на щата и на европейската държава Грузия се изписват по един и същи начин.

Пред сградата на Конгреса привържениците на Тръмп издигнаха и бесилка.

След няколко часа забавяне в крайна сметка се намеси Националната гвардия, която изтласка тълпата от сградата и извърши десетки арести.

Пристигането на Националната гвардия

Експлозия на муниции, причинена от привърженици на Тръмп на стълбите на Капитолия.

Your browser doesn’t support HTML5

"Това не е протест, а метеж". Какво се случи