Всеки десети в Израел вече е ваксиниран. Дания е начело в ЕС

Военните медици в Израел също се включиха в кампанията по ваксиниране

Правителството на Израел успешно организира поставянето на ваксина срещу COVID-19 на повече от 1 милион души. Това поставя страната на първо място в света по брой на ваксинирани на глава от населението.

Порталът ourworldindata.org, който се поддържа от екип на Оксфордския университет, следи официалните данни за броя на поставените първи ваксини в страните по света. Повечето одобрени за употреба ваксини от различните държави изискват по две дози.

Израел е на първо място с 11.55 ваксинирани на всеки 100 души от населението, съобщи Би Би Си.

На второ място е Бахрейн с 3.49 ваксинирани на всеки 100 души, следва Великобритания с 1.47, Съединените щати - 0.84, и Дания - 0.51.

В България са ваксинирани 4739 души и кампанията засега спря, защото се чака следваща доставка от ваксините на Pfizer и BioNTech. Официално населението в страната е почти 7 милиона души, което прави 0.0677 ваксинирани на всеки 100 души. Това нарежда България сред втората десетка страни в света. С подобни данни са Италия, Австрия, Аржентина и Кувейт. Два пъти повече ваксинирани спрямо населението има в Полша, а в Германия и Хърватия те са три пъти повече.

Вижте също Въпроси и отговори: Кога ще дойдат ваксините срещу COVID-19, безопасни ли са и ще бъдат ли задължителни

Израел започна поставянето на ваксини още на 19 декември. Средно на ден са ваксинирани по 150 хиляди души, като приоритет имат хората над 60 години, здравни работници и пациенти с хронични заболявания.

Израел успя да договори предварително доставки от Pfizer и BioNTech. Премиерът Бенямин Нетаняху прогнозира страната да излезе от пандемията още през февруари. Правителството му наложи трети локдаун. В края на март в Израел предстоят парламентарни избори.

В страните от Европейския съюз ваксинациите започнаха на 27 септември. Досега ЕС е одобрил само ваксината на Pfizer и BioNTech. Създаденият дефицит забави процеса на ваксиниране в европейските страни. Германската компания BioNTech обяви, че планира да открие нова производствена мощност, за да компенсира част от дефицита.

България също започна ваксинацията на 27 декември. В момента ваксинацията е спряна в очакване на нови доставки. Европейският съюз все още не е одобрил ваксините на AstraZeneca и Оксфордския университет, както и тази на американската компания Moderna.

Вижте също COVID-19: Отпада извънредната епидемична обстановка. Мерките стават препоръчителни