Лондон приключи с всички формалности по сделката за Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън след подписването на сделката за Брекзит на 30 декември 2020 г.

Сделката за Брекзит беше одобрена на всички възможни нива в Лондон и ще влезе в сила от 1 сутринта българско време на 1 януари 2021 година. "Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце", каза британският премиер Борис Джонсън след ратификацията на търговското споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Той определи събитието като "ново начало" за страната му и като "нова глава" в отношенията й с ЕС като най-голям съюзник на Лондон, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари 2020 г. Преходният период след Брекзит трябваше да продължи до полунощ на 31 декември тази година - срок, в който двете страни да регулират отношенията си.

Сделката беше договорена между Лондон и Брюксел на 24 декември, но за влизането й в сила бяха необходими поредица от формалности както от страна на ЕС, така и от страна на Обединеното кралство.

Камарата на общините в Лондон прие законопроекта по сделката за Брекзит с 521 срещу 73 гласа след близо 8-часов дебат. След дискусии, продължили още 9 часа, това направи и Камарата на лордовете с 466 гласа "за" и 101 "против".

След това документът беше одобрен и от кралица Елизабет Втора, което беше последната формалност от британска страна преди влизането му в сила като закон. В новогодишната нощ страната ще напусне единния пазар на ЕС, както и митническия съюз.

Очаква се, че Европейският съюз ще ратифицира сделката за Брекзит до февруари 2021 г.