Първата пратка ваксини приключва днес. На 4 януари ще заработят яслите и детските градини

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев (вляво), председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинга на 31 декември 2020.

На 4 януари ще заработят детските градини и яслите, а учениците до 4 клас ще тръгнат на училище присъствено, стана ясно след работно съвещание на премиера Борисов с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и с отделни министри.

През януари ще се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Училищата и детските градини в България бяха затворени на 27 ноември, когато учениците преминаха към дистанционно обучение заради новата вълна на пандемията от коронавирус. Наред с това бяха затворени моловете и заведенията.

В четвъртък здравният министър посочи, че мерките са дали траен резултат, като България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост. Той добави,че е трайна и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с COVID-19. Има спад на броя на пациентите с коронавирус в болниците, съобщи председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква да приключи още на 31 декември. Следващата доставка ще бъде в първата работна седмица на 2021 г. и ще включва нови 25 000 дози от ваксините на Pfizer и BioNTech, съобщи по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че след това България ще получава месечно по 150 000 - 200 000 дози от този медикамент.

Според прогнозите на експертите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона. По думите на Кунчев това ще се случи до лятото на 2021 г.

Пандемията от коронавирус беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март. България избегна първата вълна на епидемията през пролетта, когато правителството въведе стриктни противоепидемични мерки, но се нареди на първо място по смъртност в ЕС през ноември - преди да бъде наложено частично затваряне на местата, на които има значително струпване на хора.

Вижте също COVID-19: Отпада извънредната епидемична обстановка. Мерките стават препоръчителни