Задържаха за разпит руската активистка Любов Собол

Любов Собол е на 33 години и от години е поддръжник на Алексей Навални

Рано сутринта на 25 декември полицията в Русия е претърсила жилището на опозиционната активистка Любов Собол, след което тя е била отведена за разпит. Затова съобщи екипът на критика на Кремъл Алексей Навални, цитиран от Ройтерс.

Според тях действията на полицията са в отговор на неин опит да почука на вратата на предполагаем агент на ФСБ в Москва, който според Навални е участвал в заговор за отравянето му.

Вижте също "Позвъних на своя убиец. Той си призна". Навални накара агент на ФСБ неволно да се разкрие

Адвокатът на антикорупционната организация на Навални Иван Жданов казва, че полицията обвинява Собол в нарушаване на неприкосновеността на дом с използване или заплаха с насилие. Това обвинение носи наказание до две години затвор.

Според Навални реакцията на властите е непропорционална и така те потвърждават, че твърденията му са верни.

По-рано тази седмица ФСБ отхвърли твърденията на Навални като провокация. Кремъл многократно отрече всякакви предположения, че руските власти са замесени в отравянето му. Путин заяви, че инцидентът е част от подкрепян от САЩ заговор, който цели да го дискредитира.

Срещу Собол е започнато наказателно дело, а полицията е отнела компютрите и телефоните й по време на акцията в петък, допълват още от екипа на Навални.

Your browser doesn’t support HTML5

"Но защо им е да го тровят?"