До 5 години затвор. Руският парламент разшири обхвата на закона срещу чуждестранните агенти

Държавната дума на Русия прие нови поправки в така наречения Закон за "чуждестранните агенти". Измененията разширяват възможностите на властта да ограничава и санкционира хора и неправителствени организации, както и въвежда изисквания към начина, по който медиите могат да съобщават за дейността им.

Според новия закон всички лица, включително и международни журналисти, които участват в политически събития в Русия или събират материали, свързани с националната сигурност, трябва да бъдат включени в списъка с чуждестранни агенти.

Хората от този списък няма да могат да работят на обществена служба като например в община или кметство. Те ще трябва и да подписват кореспонденцията си с властите като "международен агент".

Вижте също "Позвъних на своя убиец. Той си призна". Навални накара агент на ФСБ неволно да се разкрие

Според световната организация за човешки права "Амнести Интернешънъл" новият закон драстично ограничава и уврежда работата не само на гражданските организации, които получават финансиране отвън, но и на много други групи в Русия.

Друг поправка, приета от руския парламент на 23 декември, описва наказание до 5 години затвор за хора и организации, които са в списъка на международните агенти, но не информират институциите в страната за това и не докладват за своите действия на властите.

След като са приети от долната камара, поправките трябва да бъдат гласувани и в горната камара - Съвета на федерацията, където не се очаква да срещнат опозиция.

Законът за чуждестранни агенти беше приет за първи път през 2012 г. Основното изискване, което се въведе с него е, че различни организации трябва да докладват за своите дейности и да допускат финансови проверки. Според критиците на управлението на Путин законодателството се използва срещу руски граждански организации, групи за опазване на човешките права и политически активисти, включително и организацията "Антикорупционна фондация" на известния опонент на правителството Алексей Навални.

Your browser doesn’t support HTML5

"Но защо им е да го тровят?"