Замъци, вили, апартаменти. Луксозните имоти в чужбина на семейството на лидера

Вилата на Динара Кулибаева на брега на Женевското езеро

В слънчева лятна сутрин в Швейцария вълните на Женевското езеро мият бреговете на имотите в предградието Аниер, дом на дипломати, банкери и заможни швейцарци.

Някои от имотите са по-луксозни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Някои имат беседки в добре поддържани широки дворове с изглед към планината и докове с моторници и каяци. Много от тях имат високи огради и порти с охранителни системи с камери, за да предпазят обитателите им от любопитни минувачи.

Имотът на улица Д‘Ерманс 399 обаче е изключителен, и то в това предградие, известно с едни от най-скъпите имоти в региона. Вилата на три етажа с площ 3200 кв. метра има 25-метров вътрешен басейн, спа център и цял етаж за гости.

Your browser doesn’t support HTML5

Дълбок джоб – голяма къща

Собственик на вилата според швейцарския имотен регистър е Динара Кулибаева, дъщеря на управлявалия три десетилетия в Казахстан Нурсултан Назарбаев. Тя и съпругът ѝ Тимур Кулибаев, един от най-богатите хора в централноазиатската държава, са купили вилата през 2009 г. за 75 милиона долара.

Динара и Тимур Кулибаеви са сред близките и по-далечни роднини на Назарбаев, които притежават луксозни имоти в западни държави. Освен вилата на брега на Женевското езеро Динара е собственик на замък от 17 век в имот с площ 28 700 кв. метра в Швейцария.

Замъкът край Женева, купен от дъщерята на Назарбаев за 113,2 млн. долара

Съпругът ѝ Тимур притежава вила в Испания, скъп имот в Швейцария, където се строи хотел, пететажна историческа сграда край Карлови Вари в Чехия, сграда с апартаменти и офиси в центъра на Лондон и имение във Великобритания, което по-рано е било собственост на принц Андрю – син на кралица Елизабет II.

Имение в Испания, собственост на зетя на Назарбаев. Цената му не е известна

Сграда край Карлови Вари, купена от зетя на Назарбаев за 1,4 млн. долара

През последните две десетилетия близките на дългогодишния президент на Казахстан са похарчили стотици милиони долари за недвижима собственост в Европа и САЩ – поредица от луксозни имоти на бреговете на езера, сред небостъргачите на Манхатън, в богатите предградия на Лондон и с изглед към лазурните води на Коста Брава в Испания.

Разследване на Радио Свободна Европа дава най-пълния до момента обзор на информацията за собствеността на тази мрежа от недвижими имоти, свързана с роднините на Назарбаев, включително две от дъщерите му, внука му и брат му.

Нурсултан Назарбаев

Разследването не представя изчерпателен списък на всички имоти в чужбина на близките на бившия президент на Казахстан, който получи титлата „лидер на нацията“ през 2010 г. и в момента е председател на Съвета за сигурност на Казахстан и лидер на управляващата партия. То обаче показва мащаба на инвестициите в луксозни имоти на роднините на Назарбаев и начина, по който близки до семейството му са се сдобили със скъпи вили и апартаменти на атрактивни места по целия свят.

За последните 20 години членове на семейството на Назарбаев са инвестирали поне 785 милиона долара в имоти в държави в Европа и в САЩ. Това включва имоти, които вече са продадени, включително апартамент в САЩ, който е бил собственост на брата на Назарбаев Болат, но не включва имот в Испания, собственост на съпруга на дъщеря му Тимур Кулибаев, чиято цена не е известна.

Вила в Кан, Франция, собственост на брата на Назарбаев. Цената ѝ е 34 млн. долара

Сградата на Уолстрийт в Ню Йорк, в която братът на Назарбаев Болат има два апартамента

Произходът на парите, с които са купени тези имоти, е свързан с бизнеса на роднините на Назарбаев в енергетиката и банковия сектор, който част от тях са управлявали докато са заемали публични постове. Покровителството на вече бившия президент е смятано за ключ към забогатяването на роднините му, които многократно са казвали, че са успешни в бизнеса си, без да са им необходими политически връзки и покровителство.

Тимур Кулибаев е олицетворение на това. Зетят на Назарбаев е подозиран от години, че богатството му от бизнеса му в петролната и газовата индустрия се дължи основно на връзките на семейството му. На 2 декември Файненшъл таймс съобщи за схема, за която се предполага, че носи десетки милиони долари на Кулибаев от договори за газопровод към Китай. Адвокатите му отрекоха тези твърдения пред Файненшъл таймс и не отговориха на въпросите на Радио Свободна Европа.

Сграда в Лондон, собственост на Тимур Кулибаев. Имотът се оценява на 92,2 млн. долара

Имение във Великобритания, купено от зетя на Назарбаев за 30,1 млн. долара. Имотът е бил собственост на принц Андрю, който го е получил като подарък от майка си кралица Елизабет II. Продаден е през 2007 г.

Инвестициите в луксозни имоти в чужбина идват на фона на увеличаващата се несигурност сред управляващите в Казахстан за това кой ще наследи 80-годишният Нурсултан Назарбаев. Той управляваше страната си от разпадането на Съветския съюз до 2019 г., когато се оттегли от поста президент, но запази силните си позиции в политиката. Евентуалното му пълно оттегляне е свързано с въпроси какво ще се случи с богатствата на роднините му без политическата му протекция.

„Тази система е крехка. Политическата и икономическата система, която Назарбаев е изградил, разчита само на него“, коментира Кейт Малинсън, изследовател на Централна Азия от Лондон. Неговите роднини и съюзници „не знаят какво ще се случи в занапред – и затова е трябвало да вложат активи извън страната“, допълва тя.