Интимен портрет на една далечна и студена земя

Моя дорогая Якутия

Алексей Василиев е фотограф от Якутия и изгряваща звезда в Инстаграм, където има десетки хиляди последователи. Най-популярният му проект е "Моя скъпа Якутия", който разкрива - както казва той - "магическия реализъм" на тази част от Далечния Изток на Русия, където хората и духовете сякаш съжителстват в замръзналите пространства. Василиев сподели снимките си със Сибирското бюро на руската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, както и историите зад кадрите.

"Саардана" произвежда традиционните топли зимни обувки, кожи и сувенири. Основана е през 1969 г. и е най-старото занаятийско ателие в региона.

"Започнах да снимам през 2012-13 г., когато се появиха социалните мрежи. Започнах в Инстаграм. Може би имах много свободно време и нямаше какво друго да правя. По това време работих във вестник, но никога не съм можел да пиша и работата не ми беше приятна. Сутрин отивах и само чаках да свърши. Това беше най-обикновен, скучен и монотонен живот", разказва Василиев.

"Когато започнах да се интересувам от фотография, разбрах, че не е необходимо да пишеш добре, за да снимаш добре. Така фотографията стана моето спасение от безсмисления живот, който водех".

Алексей Василиев

Василиев е печелил награди от международния конкурс по фотожурналистика "Андрей Стенин", конкурса за млади руски фотографи, както и на мрежата LensCulture.

Василиев разказва за тази снимка на замръзнал мамут:

"Излязох на улицата и снимах. Когато температурата падне под -40 градуса, над града се спуска бяла мъгла и всичко изглежда като в приказките. Почти никой не минава. Атмосферата е странна. А мамутът изглежда като жив в тази мъгла".

Тази палатка е разпъната за участниците в леденото къпане на Богоявление в Якутия.

Тази картина от улиците на Якутск е донесла една от наградите на Василиев.

"Когато снимам на улицата, хората често спират и ме питат какво правя. Интересуват се дали не съм шпионин. Тази параноя е типична за хората днес в Русия", казва Василиев.

Работник носи кашони на най-студения пазар в света, където на открито се продават замразено месо и риба.

"Вече почти не снимам на улицата. Не обикалям града, както правех преди, не снимам непознати. Започнах да си задавам етични въпроси. Имам ли право да използвам образите на тези хора в социалните мрежи без разрешението им? Най-често хората не са съгласни", казва Василиев.

"Но понякога пък хората искат да бъдат снимани. Най-популярният спорт в Якутия е свободната борба. Имаме световни шампиони, участници в Олимпиадата, шампиони на Русия. Когато снимах в училището за подготовка на олимпийски надежди, едно момче се приближи и помоли да го снимам, за да има какво да изпрати на родителите си, които живеят в далечно село".

"Село Марсакслок е на 100 км от Якутск. Това е едно от любимите ми места за снимане. Там може да видиш много неща, останали от Съветския съюз".

Близнаците Семьон и Степан участват в снимането на филм и играят на дулганча - митични същества, които живеят в блатата.

"Проектът ми "Гората Сакха" започна през 2019 г. заедно с филмови екипи от Якутия. Участвах в снимките на няколко филма. В Якутия има бум на киното. Снимаме комедии, ужаси, драми. Отскоро започнаха да правят фантастични и митологични филми.

Тези близнаци се снимаха във филма "Бейберикен и петте гарвана", който е по стара якутска приказка. Момчетата играеха митичните същества дулганча. Много хора забелязват, че те приличат на героите в "Междузвездни войни".

Актьори участват в сцена на "Бейберикен и петте гарвана" през август 2019 г.

"Това е сцена от същия филм. Разказва се за битката между силите на доброто и злото. Мъжът с рогата е духът от долния свят. Според вярванията в Якутия, светът се състои от три части - небесата, средният свят на хората и долният свят на лошите духове. Това е битка между човек и дух от долния свят.

Кинаджиите тук са мечтатели. Опитват се да правят от нищо нещо. Понякога създават нещо велико, но най-често резултатите са аматьорски".

"Това е типичен портрет на публиката на Якут ТВ. Исках да покажа хората, за които работят актьорите и филмовите екипи. Първо опитах да снимам в киносалон, но не харесах резултата и изтрих всичко. Тогава започнах да посещавам приятели. Видях ги как лежат пред телевизора и усетих, че точно това търся".

Актьорът Василий пуши електронна цигара в почивките от снимки. Той играе труп в моргата.

"Направих тази снимка по време на снимките на мистичния филм на ужасите "Прокълната земя". Това е продължение на друг филм от 1996 г., който се приема за класика на съвременното якутско кино. Продължението беше снимано през 2019 г.

В тази сцена главният герой идва в моргата, за да идентифицира труп. Момчето, което пуши и играе мъртвия, е популярен изпълнител на подобни роли. Електронните цигари са много разпространени в Якутия и винаги в кадъра има дим".

18-годишната Юлия.

"Веднъж работих заедно с The Moscow Times. Искаха да снимам 18-годишни, които са се родили и са живели през целия си живот при управлението на Путин. Това момиче е от поколението на Путин. Сега учи в Москва. Много млади хора имат активна позиция. Но тук, в Якутия... не знам. Повечето мислят за това къде да отидат да учат и какво ще работят след това.

"По време на снимките момичето каза, че не се интересува от политика. Това е типично за младите хора в регионите. Изглежда, че изобщо не мислят за Путин".

"Най-запомнящият се кадър, който съм правил, беше в края на октомври тази година. Тогава посетих хора, които отглеждат диви елени в североизточна Якутия, в район Томпонски. Температурата беше около -30 градуса. Изкачихме се високо в планината с шейни, теглени от елени. Беше си екстремно - затова си го спомням толкова добре", разказва Василиев.

"Искам да оставя за следващите поколения тези картини от моя регион. Може би след години хората ще погледнат тези снимки и ще придобият представа какъв е бил животът в Якутия - далечна, студена земя, която обаче ми е скъпа".

Останалите снимки на Алексей Василиев може да видите в профила му в Инстаграм: