САЩ на крачка от одобрението на ваксината на "Модерна". ЕС започва ваксинацията по Коледа

Комисия от външни съветници на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръча регулаторът да даде спешно одобрение за използването на ваксината срещу коронавируса, разработена от американската компания "Модерна" (Moderna), предаде Ройтерс.

Комисията подкрепи с 20 гласа и един въздържал се становището, че ползите от ваксината имат превес над рисковете при хора на възраст на и над 18 години.

Преди седмица същата експертна комисия препоръча разрешаването и на ваксината на американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германския ѝ партньор "Байонтек" (BioNTech). Това даде възможност на регулатора да издаде на следващия ден спешно разрешение за използването на ваксината.

Междувременно стана ясно, че ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне на 27 декември. Говорител на Европейската комисия съобщи, че спазването на тези дати зависи от очакваното положително решение на Европейската агенция по лекарствата за ваксините.

Според говорителя доставките се предвижда да започнат на 26 декември. На 21 декември се очаква положителното становище на лекарствената агенция за ваксината на "Пфайзер". След това ще са нужни два дни за съгласуване с държавите от ЕС.

Комисията съобщи oще, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини с производителя "Нова вакс". Подготвяното предварително споразумение предвижда възможности за доставка на 200 милиона дози ваксина.

Вижте също Въпроси и отговори: Кога ще дойдат ваксините срещу COVID-19, безопасни ли са и ще бъдат ли задължителни