Повече излекувани от новозаразени за денонощие. Държавната “Бул Био” няма да прави ваксини срещу COVID-19

В болниците с COVID-19 са настанени общо 7 224 пациенти, а 595 от тях се намират в интензивни отделения

Държавното дружество “Бил Био” няма да произвежда ваксини срещу COVID-19. Това обяви пред БНР директорът му д-р Румен Кофинов.

“На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу COVID-19”, каза той и допълни, че причината за това решение е, че всяка ваксина има свои специфика, а всяка фирма – собствен работен процес.

Думите на Кофинов идват седмица, след като правителството отпусна 22 млн. лв. на държавната фирма. Директорът на “Бул Био” обясни, че парите ще бъдат използвани за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксина. Дружеството прави доставки за Уницеф, а по думи на Кофинов, е била получена и препоръка от Световната здравна организация (СЗО) производственият капацитет да бъде увеличен.

Той подчерта, че за да бъде успешен предстоящият процес по ваксинация в България е необходим прием от “критична маса от хора”.

България очаква първите ваксини за коронавирус да пристигнат до края на годината, а скоро след това да започне и процесът по ваксинация, който според плана на правителството ще протече в няколко фази.

В събота от Единния информационен портал съобщиха за 1287 новозаразени с COVID-19 за последното денонощие. Те са били установени при направени 4407 PCR теста, 29.2% от които са били положителни.

В болниците с COVID-19 са настанени общо 7 224 пациенти, а 595 от тях се намират в интензивни отделения.

Като излекувани в системата са регистрирани нови 2235 души, с което общият им брой от началото на пандемията е вече 81 757. В тази статистика влизат всички, които са били лекувани в лечебните заведение, както и тези, които не са получили лекарска помощ, не са били преглеждани, а само са преминали през 14-дневна карантина.

За последното денонощие 64 души, които са били заразени с коронавирус, са загубили живота си.

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 178 952, а починалите са 5626 души.

В събота стана ясно, че въведените в края на ноември по-строги мерки за борба с вируса няма да бъдат променяни до 21 декември.

Вижте също COVID-19: Отпада извънредната епидемична обстановка. Мерките стават препоръчителни