Тръмп иска резултатите от изборите в 4 щата да бъдат обявени за невалидни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към Върховния съд на САЩ с молба да го включи като заинтересована страна в подадения от щата Тексас иск за обявяване за недействителни на резултатите от президентските избори в четири ключови щата.

Това се случва само ден след като Върховният съд отхвърли искане за незачитане на резултатите в щата Пенсилвания. Демократът Джо Байдън спечели изборите за президент с преднина от повече от 7 милиона гласа и с 306 електорални гласа срещу 232 за Тръмп.

Във вторник главният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън, обяви, че е подал иск във Върховния съд срещу щатите Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Той се аргументира с това, че промените, които те са направили в избирателните процедури по време на коронавирусната пандемия, са незаконни. "Резултатите от изборите в тези щати трябва да бъдат признати за недействителни", се посочва в иска.

Искът на Пакстън повтаря неверни, опровергани и неподкрепени с факти твърдения, свързани с гласуването по пощата в четирите щата. „Най-малко 17 щата се присъединиха към Тексас по делото срещу най-голямата изборна измама в историята на Съединените щати“, написа Тръмп в Туитър.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил изборите. Почти всички съдебни дела, заведени от него, са отхвърлени от съдилища в цялата страна.

"Съжалявам за тексасците, чиито данъци се пилеят за толкова откровено възмутително дело“, коментира главният прокурор на Уисконсин Джош Кол.

Вижте също Може ли Доналд Тръмп да помилва сам себе си