Три минути: Повече пари за лекарите и глоби за болниците. Какви ще са новите мерки?

Хора чакат пред мобилен пункт до входа на Университетска болница "Александровска"

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Новите мерките срещу епидемията
  • Добавки за лекарите и глоби за болниците
  • Селото, в което няма нито лекар, нито болница

Днес правителството обсъжда какви ще са новите мерки срещу разпространението на коронавируса. Здравният министър предложи затваряне на заведенията, нехранителните магазини и моловете и преминаване към дистанционно обучение. Нови мерки за подпомагане на пострадалия бизнес не са обявени.

За последния ден новите регистрирани случаи на COVID-19 са 4382 при направени 10 474 PCR теста. Починали са 157 пациенти с коронавируса. В болници се лекуват 6 365 пациенти с вируса. От тях 392 са в интензивни отделения.

Добавки за лекарите, глоби за болниците

Лекарите, медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще получават добавки към заплатите си по време на пандемията. Това предвижда бюджетът на здравната каса, приет от депутатите. Той предвижда и санкции за болниците, които не изпълняват заповедите на здравния министър за разкриване на легла.

Миналата седмица 906 медицински служители са диагностицирани с коронавирусна инфекция. Статистиката идва на фона на съобщенията на редица болници в България, че страдат от недостиг на персонал.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 2021 г. става 300 лева, с 50 повече от сега, пише “Дневник”. Промяната беше приета със бюджета на общественото осигуряване.

Изборите в САЩ, децата в Афганистан

Джо Байдън печели изборите за президент на САЩ, но Доналд Тръмп оспорва резултатите в няколко щата и отказва да се признае за победен. Какво би се случило, ако настоящият президент откаже да напусне Белия дом? Николай Лавчиев потърси отговор.

Изборите в САЩ ще бъдат запомнени и с победата на марихуаната. Успоредно с вота за президент в няколко щата успешно бяха проведени референдуми за легализирането ѝ.

Средно по пет деца всеки ден между 2005 и 2019 са убивани или осакатявани в Афганистан. За 14 години най-малко 26 025 са загубили живота си, съобщава организацията Save the children, която призовава увеличаване на финансирането за медицински услуги и образование за децата в Афганистан.

Ремонтът на Западен парк, спорът между София и Скопие

Отпускане на безлихвен кредит от 3.5 млн. лв. за завършване на забавилия се с две години ремонт на Западен парк е поискал зам.-кмет на София от Столичния общински съвет, съобщи “Медиапул”. Регионалното министерство наскоро глоби Столична община с 2.5 млн. лева заради нарушения при обществената поръчка за ремонта.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква решение на спора с България още през декември, когато ще има среща между него и българския министър-председател Бойко Борисов.

Конспирациите

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята, показва проучване на “Тренд”. По-малко хора сега вярват, че вирусът не съществува, отколкото през пролетта.

16% от анкетираните смятат, че ако си поставят ваксина срещу коронавируса в тялото им ще бъде поставен чип. Тук са събрани тази и други конспирации около ваксините, които са отхвърлени като измислици.

А в Казахстан след нареждане на областния управител на столицата Нур Султан полицията разследва… слухове за призрак, който броди из селата.

И две препоръки

В Студентски град доскоро нямаше денонощна библиотека. Това се промени благодарение на споделеното пространство за учене “Стъди Хъб”. Със създателите му можете да се запознаете в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

В село Драшан в област Враца няма нито лекар, нито аптека. Тук живеят около 100 души, за които най-близкият лекар е в съседното село, а най-близката болница е във Враца, където отделението за пациенти с COVID-19 е в мизерно състояние. Не пропускайте този репортаж на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова