Войната и мирът на Лев Толстой

Двайсетгодишният Лев Николаевич Толстой позира за портрет. Младият благородник е роден в богато провинциално семейство през 1828 г. Двамата му родители умират, когато той е още дете.

 

Домът на Толстой от детството му в Ясна Поляна. Семейното имение се намира на около 200 км. от Москва.

Толстой във военна униформа през 1854 г. След младежките години, отдадени на хазарт, пиене и преследване на момичета, Толстой се присъединява към царската армия. Той е отличен за службата си по време на Кавказката и Кримската войни. Снимката е направена по време на военните действия.

Гюлета осяват пейзажа в Крим след битка.
 
Толстой описва как е станал свидетел на ампутации на свои приятели войници. Тази гледка тотално променя възгледите му за войната. “Виждате как острият, извит нож влиза в здравото, бяло тяло“, пише по-късно той. “Виждате как раненият мъж внезапно се връща в съзнание с раздиращ вик и проклятия, виждате как военният хирург хвърля ампутираната ръка в ъгъла. Виждате как друг ранен, който лежи в носилка в същото помещение, се мята и стене, докато гледа операцията на другаря си… съзерцавате война, не онази конвенционалната, красива и брилянтна, с музиката и барабаните, с разветите знамена и галопиращите генерали, а виждате войната в нейната същност – кръв, страдание и смърт”.

Толстой (горе вляво) позира за групова снимка с други руски писатели през 1856 г. По времето, в което фотографията е направена, Толстой вече е известен като изгряващ талант на руската литературна сцена.

 

Толстой със съпругата си София, за която се жени през 1862 г. Двойката има 13 деца, осем от които оцеляват до зряла възраст. Бракът обаче не е от щастливите. В деня преди сватбата им Толстой необяснимо дава на София дневник, в който е описал сексуалния си опит със селски девойки.
 

Толстой през 1862 г. В годината, в която снимката е направена, писателят започва работа над епичния си роман “Война и мир”, който завършва за шест години.
 

Портрет на вече световноизвестния Толстой, създаден през 70-те години на XIX в. През 1878 г. Толстой става отдаден християнин и се фокусира над библейските учения на Исус Христос. Той отхвърля голяма част от постулатите на Руската православна църква. Някъде по същото време писателят става и вегетарианец, заявявайки в едно есе: “Човек може да живее и да бъде здрав без да убива животни; следователно, ако яде месо, той участва в отнемането на животински живот само заради апетита си. Подобно поведение не е нормално”.
 

Толстой изготвя списък с гладуващи селяни, които се нуждаят от провизии по време на масовия глад през 1891 г. В същата година Толстой заявява, че ще се откаже от правата върху творбите си, които тогава струват цяло състояние.
 

Толстой и руският писател Максим Горки в Ясна поляна през 1900 г. Горки си спомня следното: “След срещата останах с огромен куп впечатления, които до днес не мога изцяло да осъзная… прекарах един цял ден там”

 

Толстой с дъщеря си Александра някъде край морето през 1901 г. Толстой е отлъчен от Руската православна църква в същата година.

 

Толстой разказва приказка на внуците си през 1908 г.

Пътят към Ясна поляна, провинциалният дом на Толстой, заснет през 1909 г.
 

Рядка снимка на Толстой от 1909 г. По-малко от година по-късно, след семеен скандал, Толстой излиза от къщата си и тръгва през снега. След това се качва на влак в неизвестна посока. По време на пътуването заболява от пневмония и умира на 20 ноември 1910 г. в железопътен кантон.
 

Тялото на Толстой, докато е изнасяно от гарата в региона на Липецк, където авторът умира.

Докато новината за смъртта му предизвиква скръб по целия свят, руският цар Николай II пише: “Искрено съжалявам за смъртта на великия писател, който с висотата на таланта си изобразява в произведенията си картини от най-славните години на живота в Русия. Нека Бог му бъде милостив съдник”.