Какъв цвят е кучето днес? Чехия укротява COVID-19 и готви плавно отпускане на мерките

По улиците на Прага отново няма туристи

Десетките маси и пейки в парка напомнят за дните, когато това беше една от най-популярните бирени градини в Прага. От средата на октомври всички заведения - независимо дали са на открито или закрито, са затворени заради рязкото разрастване на епидемията от COVID-19.

Масите и пейките обаче си стоят там, а по тях тук-там са насядали хора, примамени от изненадващо топлите 12 градуса за средата на ноември. Повечето са мъже, някои поклащат с едната си ръка бебешка количка, други говорят разпалено, трети си гледат в телефоните. Общото между всички тези насядали на масите мъже е едно - пред всеки един има висока половинлитрова картонена чаша с пепси. Така подсказват поне яркосиният цвят на чашата и познатото лого.

Нещо не е наред, нали?

Наблизо има каравана, която продава кафе и закуски. Мъжете на опашката съзаклятнически прошепват думата “пиво” и получават своето “пепси”. На други места опаковките са различни, но общото е усещането за конспирация - употребата на алкохол на открито все още е забранена.

Популярните бирени градини в Прага не работят, но някои хора използват масите при по-хубаво време

Това също е една от мерките срещу разпространението на коронавируса и тя в общи линии се спазва. Появата на тези малки бунтове сега, повече от месец след като Чехия “затвори”, вероятно върви заедно с усещането “вижда му се краят”.

Броят на настанените в болници спря да расте и дори започна леко да намалява.

Официалните данни също го потвърждават. Броят на настанените в болници спря да расте и дори започна леко да намалява. Делът на позитивните тестове сред всички направени също спря да върви нагоре.

Правителството обяви подробен план за това как ще бъдат отпускани или затягани мерките, в зависимост от развитието на епидемията, т.е. вече има предвидимост. Този план се нарича Противоепидемична система (ПЕС), което на чешки означава куче. Домашният любимец е и емблема на системата. Още в сряда децата от 1 и 2 клас се връщат в училищата. В същото време - също от сряда - супермаркетите ще ограничат влизането на хора, за да има по 15 кв. м за всеки.

Свърши ли кризата?

Не. Чехия продължава да е начело в Европа по брой заразени на 100 хиляди души за последните 14 дни - показател, който се следи от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Данните показват, че 1112 души от всеки 100 хиляди тук са дали положителен тест за COVID-19 в последните две седмици. Повече са само в Люксембург и Лихтенщайн. Чехия не отстъпва първото място по смъртност - 26 на всеки 100 хиляди души за изминалите 14 дни. За сравнение - в България тези показатели са съответно 631 и 12 души на 100 хиляди.

Въпреки че не отстъпва “короната” си в тази класация, Чехия в момента видимо укротява епидемията. Точно преди месец за първи път беше премината границата от 10 хиляди нови случая за ден. Последваха дни с по 12, 14, дори над 15 хиляди на ден. В последните десет дни обаче случаите са наполовина, а в понеделник бяха отчетени 1887 нови случая - нещо невиждано от последните дни на септември.

Вижте също Катастрофата зад ъгъла. Как Чехия се превърна в център на кризата с COVID-19

В дните преди да бъдат обявени строгите ограничения - 9, 10 и 11 октомври - повече от една трета от тестовете излизаха положителни. Тогава кривата тръгна право нагоре и активните случаи от 30 хиляди достигнаха почти 130 хиляди днес. Здравното министерство в Прага следи дела на положителните тестове на седмична база, т.е. усреднява процентите от всеки от дните от седмицата. Това показва по-ясно тенденцията.

Десет дни след затварянето на училища, заведения и магазини (с изключение на хранителни и аптеки), този показател продължи да расте и достигна до 32 на сто заразени сред тестваните. Тогава започна обратът. В последните три седмици данните вървят постоянно надолу и днес този показател е 24%.

Какво става в болниците?

Тенденциите са важни за прогнозиране, но на някои може да им се сторят скучна математика. Реалността в момента е това, което се случва в болниците. Когато Чехия затвори за втори път тази година училища, заведения и магазини - на 13 октомври, в болниците се лекуваха по-малко от 3 хиляди пациенти с COVID-19.

В края на октомври правителството поиска помощ от НАТО и Европейския съюз.

Последваха най-тежките дни за здравната система, в които бяха настанявани всеки ден по няколкостотин души. Така се стигна до 6 ноември, когато болниците се оказаха с 8283 пациенти, от които над 1000 в интензивни отделения.

В края на октомври правителството поиска помощ от НАТО и Европейския съюз. След няколко дни в страната пристигнаха 150 респиратора от Унгария, 100 от Нидерландия, 60 от НАТО и 30 от запасите на ЕС. В Чехия пристигнаха да помагат близо 300 медицински специалисти по линия на НАТО и ЕС.

Министерствата на отбраната и здравеопазването заедно изградиха полева болница в покрайнините на Прага с 500 оборудвани легла

Откритата в покрайнините на Прага полева болница с 500 оборудвани легла засега не е влязла в употреба. По медиите няма репортажи за хора, които обикалят с линейки и не могат да получат помощ.

Днес ситуацията остава критична, но от десет дни насам тенденцията е на намаляване на хоспитализираните. В болниците в момента има с хиляда пациенти по-малко в сравнение с “рекордния” 6 ноември.

Кога ще отвори всичко?

Когато и да е, няма да е "всичко". Когато нещата се бяха успокоили през май месец, Чехия премахна абсолютно всички ограничения. По това време други страни в Европа все още изискваха маски на закрито или в транспорта, ограничаваха по-големите масови събития. Правителството в Прага разреши всичко и няколко месеца по-късно се озова в ситуация да се справя с най-тежката епидемична обстановка в цяла Европа. Този път ще е различно. Ограниченията ще отпадат постепенно и предвидимо.

От 16 ноември Министерството на здравеопазването въведе в употреба системата ПЕС (Куче). Кучето е в пет различни цвята и с пет различни изражения, в зависимост от степента на риска. Това е нов индекс от 0 до 100, за чието изготвяне властите са интегрирали данните от няколко ключови индикатора - новите положителни случаи за последните 14 дни, както и новите положителни случаи на хора над 65-годишна възраст; положителните тестове като дял от направените на седмична база; както и репродуктивното число, т.е. на колко човека предава вируса един заразен.

Всяка сутрин министерството обявява цвета на кучето според степента на риска за деня. В момента кучето е лилаво, т.е. степента на риска е над 76. Когато тя падне под 75, кучето става червено, вече не е озъбено, но гледа лошо; под 60 - кучето е оранжево и гледа неутрално; под 40 - кучето е жълто и гледа приятелски; а под 20 - кучето е зелено и дори е изплезило добронамерено език.

Защо е необходимо това?

Подобно опростяване може да се стори детинско или излишно на някои. То обаче върви с таблица, в която подробно е показано какво се случва с придвижването, магазините, училищата, заведенията или маските според цвета на кучето. Така хората знаят предварително кои ограничения ще отпаднат в следващите дни, ако тенденцията за намаляване на степента на риска продължи. И обратното - ще могат да планират и да знаят какво и кога ще затвори, ако пък ситуацията отново започне да се влошава.

Така изглежда таблицата, която показва при какъв цвят на кучето какви са мерките

Степента на риска се обявява всеки ден - в момента тя е 70, но цветът на кучето се променя веднъж седмично. В сайта на здравното министерство всеки може да проследи какви са стойностите назад - в края на октомври степента на риска е била 89, т.е. в момента тенденцията е към намаляване и хората очакват промяна на цвета и отпускане на някои мерки. Този индекс се измерва както на национално равнище, така и на регионално. Така мерките ще могат да бъдат отпускани или затягани според това колко засегнат е даден регион.

Министерството на образованието съобщи, че от сряда децата от първи и втори клас се връщат в училищата. Когато кучето стане “червено”, т.е. индексът падне под 65, в класните стаи ще се върнат и учениците от прогимназиите, но ротационно. Чак при “оранжево” куче ще започнат да отварят магазини и заведения.

Вижте също Зденек Хриб - кметът на Прага, който не се примирява