"Смерч". Символът на най-новата война

Невзривена ракета от БМ-30 "Смерч" в Нагорни Карабах

През нощта срещу 10 ноември лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение за прекратяване на боевете за отцепилия се регион Нагорни Карабах. Следите от войната обаче остават. Като стотици забити в земята ракети, някои от които може да не са взривени.

През нощта на 5 ноември, ракета с дебелината на дърво прелита над хълмовете в Нагорни Карабах и се разбива в къща с Степанакерт, неофициалната столица на отцепилия се от Азербайджан регион. Съобщено беше за трима загинали. Това е само един от трагичните случаи след употреба на "Смерч".

Останките от къща в Степанакерт, където са убити трима души при ракетна атака в нощта на 5 срещу 6 ноември.

Град Барда в Азербайджан беше ударен на 28 октомври от още по-смъртоносен обстрел. Убити са 21 души, сред които и доброволец от Червения полумесец. Този път за изстреляни касетъчни бомби. Но оръжието е същото - реактивната система за залпов огън БМ 30 "Смерч". По целия център на малкия град са разпръснати шрапнели.

"Смерч" е съветска система, която може да изстрелва различни видове ракети. Произведена е за първи път през 1980-те години. Произвежда се и в момента в град Тула, Русия.

Система "Смерч" изстрелва ракета по време на учение. Всяка ракета тежи около 800 кг и е дълга 7.6 метра. За по-малко от минута могат да бъдат изстреляни 12 ракети.

След като достатъчно снимки на "Смерч" бяха разпространени от Нагорни Карабах, страховитото оръжие стана символ на конфликта между Армения и Азербайджан.

Много информации от региона съобщават за невзривени ракети, забити в земята. Но според Майлс Хоторн от организацията за почистване от мини "Хало тръст" в повечето случаи ракетите на "Смерч" си работят "по предназначение".

Забита в асфалта ракета от "Смерч" в Степанакерт. Максималният обсег на оръжието е 90 км.

Хоторн каза пред Радио Свободна Европа, че повечето от забитите в земята ракети от "Смерч" са "носачи", с които са изстреляни или касетъчни бомби, или друг вид субмуниции. Той обясни, преди ракетата да удари земята, когато се намира над целта, "носачът" пуска субмунициите и те се разпръсват върху широк периметър. След това опашката на ракетата продължава да лети и се забива в земята. "Това виждате. Това не са невзривени бомби".

Останки от "Смерч", включително и парашут, след атака срещу Барда, Азербайджан.

Освен модификацията на "Смерч", която разпръсва малки касетъчни бомби, има и такава, при която бойната глава се отделя от тялото на рекатата по време на полет, след което се приземява с парашут. Триметровата ракета се взривява малко над земята и разпръсква унищожително количество шрапнели.

Хюман Райтс Уоч съобщи за поне една използвана подобно бойна глава в Барда. Според Хоторн, подобни парашути са забелязани и преди да бъде обстрелян родилен дом в Степанакерт в края на октомври.

Азербайджански представител показва касетъчна бомба, изстреляна от "Смерч". Една ракета може да събере в себе си 72 такива мини-бомби.

Въпреки че голяма част от стърчащите от земята опашки са безопасни, това не може официално да бъде потвърдено. "Дори само една от 100 да се окаже невзривена, това е сериозен риск", казва Хоторн.

Ракета от "Смерч" забита в земята на път в околностите на Шуши.

Армения и Азербайджан подписаха примирие. Но ще мине доста време преди стърчащите ракети да бъдат премахнати. Хоторн разказва, че това може да стане като бомбите се овържат с метален кабел и след това се изтеглят с помощта на кран.