Три минути: Надежда за ваксина, очаквания към Байдън и 31 години без Берлинска стена

След свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. започват масови митинги срещу Българската комунистическа партия

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Ваксината
  • Камала Харис
  • 10 ноември

Този път най-споделяната новина по света е добра. Компаниите Pfizer и BioNTech съобщиха, че вече имат ваксина срещу COVID-19, която е тествана върху 43 500 души и дава положителен резултат при 90% от тях. Сега очакват спешно одобрение и обещават още в края на месеца на пазара да излязат първите партиди.

Докато няма ваксина обаче, броят на заразените се покачва навсякъде. В България за последното денонощие заразените са 3816. Само за последната седмица те са над 20 хиляди.

В болници в момента се лекуват 4004 пациенти с коронавирус, от тях 270 са в интензивни отделения. Държавата купи ремдесивир. И понеже много се говори за това лекарство и не всичко е истина - Теодора Бързакова събра отговори на най-често задаваните въпроси.

Правителството реши да преструктурира големите болници, за да се осигурят още легла за лечение на болни с коронавирус. В резултат на това Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, която е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани, ще бъде преместена. Това обаче породи недоволство и сред лекари, и сред пациенти.

Знаете вече за разкритията за дарителската платформа HelpKarma. Други дарителски организации са притеснени, че това може да отблъсне хората да даряват и така много хора в нужда да не получат подкрепа. Николай Лавчиев обяснява проблема.

Премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията на опозицията, че се опитва да купи избирателите, като увеличава разходите. Това изречение предизвика много коментари в социалните мрежи.

САЩ, Северна Македония и Орбан

Броенето на резултатите от изборите в САЩ още продължава. Светът вече се настройва за Америка с Джо Байдън начело. Какво ще се промени? Ще има ли нова политика към Русия и Китай? Ще има ли промяна във връзките между Вашингтон и страните от ЕС и НАТО? Тук обясняваме какво е известно до момента.

В първата си реч в нощта след като премина границата от 270 гласа в Електоралната колегия, Байдън обеща да бъде президент, “който не разделя, а обединява; който вижда не сини и червени щати, а Съединени щати”. Тук може да гледате част от речта му.

Не по-малък интерес предизвиква и бъдещата вицепрезидентка Камала Харис. Тук разказваме за нея - къде е родена, в какво семейство, какво е учила и какво е работила досега.

Президентът Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Майк Еспер, с когото отдавна имат противоречия. Това стана с пост в Туитър.

Днес се провежда срещата на върха на т.нар. Берлински процес, чийто домакини са премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. София засега не пуска Скопие да преговаря с ЕС, Германия обаче е твърдо решена да придвижи въпроса до края на годината.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, с което предупреди, че ще наложи вето на европейския бюджет. Причината е несъгласието на Будапеща изплащането на еврофондовете да зависи от спазването на върховенството на закона.

Полицията в Австрия е задържала 30 души, за които се подозира, че са свързани с ислямистките организации Хамас и Мюсюлмански братя. Арестите са извършени след проверки на повече от 60 места в страната. Действията са отговор на атентата във Виена миналата седмица.

И още две за десерт

Днес е 10 ноември. Ако ви се струва много отдавна и не знаете или не помните какво точно се случи, Татяна Ваксберг припомня три открития, които разтърсиха София точно преди 31 години.

Той е роден през 1965 в Турция. Семейството му емигрира в Германия, където той завършва медицина. После се занимава с наука, а днес е собственик на една от двете компании – BioNTech, които обявиха първата ваксина срещу COVID-19. Угур Шахин е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.