Резултатите, съдебните дела, протестите. Какво знаем за изборите в САЩ

Надпреварата е между кандидата на демократите Джо Байдън и кандидата на републиканците Доналд Тръмп

Изборният ден във всички щати на САЩ приключи преди повече от 50 часа, но още не се знае кой ще бъде президент. Разликите между гласовете за кандидата на демократите Джо Байдън и на републиканците Доналд Тръмп в щатите, които ще решат изхода от вота, са минимални.

Предизборният щаб на Тръмп подаде искове за спиране на броенето на гласовете в ключови щати, но те бяха отхвърлени от съдиите. Сътрудниците му вече обявиха, че ще искат повторно преброяване в някои щати и оспориха преброяването на бюлетините, които пристигат по пощата след края на изборния ден. Законите в някои щати допускат гласовете, които пристигат и след края на изборния ден, да бъдат отчитани.

Американски медии съобщиха и за протести на привърженици на Тръмп, които искат преброяването да спре, и на симпатизанти на Байдън, които настояват всички бюлетини да бъдат преброени.

Вижте също Изборите в САЩ: Световните медии обявиха Джо Байдън и Камала Харис за победители

Резултатите

Според резултатите от щатите, където преброяването на гласовете е приключило, Джо Байдън е по-близо до победата от опонента си Доналд Тръмп. Той е събрал 253 гласа в Електоралната колегия, която ще избере следващия президент на САЩ. Доналд Тръмп събира досега 214 гласа. За победа са нужни 270.

Шест щата не са приключили с преброяването на бюлетините. Сред тях е Аляска (която дава 4 електорални гласа), където остава да бъдат преброени 44% от подадените гласове. В този щат, където традиционно по-висока подкрепа имат републиканците, Тръмп води засега с 62,9% от гласовете пред Джо Байдън, който събира 33%.

Your browser doesn’t support HTML5

От семейство на автомеханик до вицепрезидент. Кариерата на Джо Байдън

Много по-оспорвана е битката в другите пет щата – Пенсилвания, Северна Каролина, Джорджия, Аризона и Невада. В тези щати повечето гласове са преброени, а разликите между Тръмп и Байдън са по няколко хиляди или няколкостотин гласа.

В Джорджия (16), където досега Доналд Тръмп водеше, Джо Байдън в момента е напред с около 1000 гласа при отчетени над 99% от гласовете по данни на Ню Йорк таймс. В Невада (6), където са преброени 89,4% от бюлетините, Байдън води с около 11 000 гласа. Кандидатът на демократите води и в Аризона (11) с малко под 50 000 гласа при отчетени 93,6% от гласовете. Ако спечели в тези щати, Джо Байдън ще има достатъчно гласове в Електоралната колегия, за да бъде избран за президент.

В Северна Каролина (15), където са преброени 95% от бюлетините, Доналд Тръмп води с около 80 000 гласа. В Пенсилвания (20) преднината на кандидата на републиканците е около 18 000 гласа при отчетени 94,9% от гласовете.

Съдебните дела

В три от ключовите за победа щати щабът на Доналд Тръмп заведе дела с искане преброяването на бюлетините да спре. Всички тези искове бяха подадени, когато преднината на Тръмп пред Джо Байдън започна да намалява, и се разглеждат от световните агенции като първи стъпки по пътя на оспорването на резултатите и евентуалното им обжалване пред Върховния съд.

В Пенсилвания щабът на Тръмп подаде жалба с искане броенето на гласовете да бъде спряно с аргумент, че застъпниците на републиканците не са получили достъп до местата, където тече преброяването. Твърдеше се също, че има нередности при преброяването на бюлетините, изпратени по пощата.

Федерален съдия в щата отхвърли иска на щаба на Тръмп. Съдията каза по повод твърдението, че наблюдателите на републиканците не са получили равен достъп, че и републиканците, и демократите имат право да изпратят по 60 свои представители да следят процеса.

В Мичиган кампанията на Тръмп също поиска спиране на броенето на гласовете с аргумент, че има нередности при преброяването. Искът беше отхвърлен от съдия в щата.

Your browser doesn’t support HTML5

"Америка първа". Президентският мандат на Доналд Тръмп

Спиране на броенето с аргумент измами беше поискано и в Джорджия. Твърди се, че наблюдателите на републиканците са видели жена да смесва преброени с непреброени бюлетини. И този иск беше отхвърлен от съдия с аргумента, че доказателства за такива действия на преброителите няма.

Щабът на Тръмп обяви, че ще иска повторно преброяване на бюлетините в щата Уисконсин, където броенето на гласовете приключи и за победител беше посочен Джо Байдън.

Освен това кампанията на Тръмп поиска да се присъедини към висящо дело във Върховния съд на САЩ, което оспорва закон в щата Пенсилвания, който позволява бюлетини, изпратени по пощата в изборния ден, но доставени до три дни по-късно, да бъдат смятани за легитимни.

Още в изборната нощ Доналд Тръмп заговори за изборни измами и поиска да не бъдат броени гласовете, пуснати по пощата, които пристигат след края на изборния ден. Данни за изборни измами засега няма, а броенето на тези гласове е разрешено от законите в съответните щати. Тръмп каза на брифинг в четвъртък, че демократите „се опитват да откраднат изборите“.

Джо Байдън от своя страна настоява броенето да продължи докато всеки глас бъде отчетен. „Никой няма да ни вземе нашата демокрация“, каза той в сряда.

Протестите

Около преброяването на бюлетините се създаде и обществено напрежение, което прерасна в протести. Привърженици на Тръмп протестираха в няколко щата с искане преброяването да спре. Поддръжници на Байдън се събраха с искане всеки глас да бъде преброен.

В сряда през нощта група от няколко десетки поддръжници на Тръмп се събра пред пункт за преброяване на бюлетини във Финикс, Аризона, където отчитането на гласовете продължава до момента. Протестиращите викаха „Спрете кражбата!“, съобщи Файненшъл таймс. Местните власти направиха кордон около сградата, където тече преброяването.

Групи протестиращи поддръжници на Тръмп се събраха и в Детройт, щата Мичиган, където за победител беше обявен Джо Байдън.

В Портланд, щата Орегон, където за победител беше обявен Байдън, няколко стотин души се събраха на протест срещу опитите да бъде блокирано преброяването на бюлетините. Група демонстранти са чупили витрините на магазини в центъра на града, съобщи Ню Йорк таймс. Според медията става дума за протестиращи срещу полицейското насилие, а не заради резултатите от изборите.

Протест с искане „всеки глас да бъде преброен“ имаше и в Ню Йорк. По време на демонстрацията са арестувани 25 души. В Минеаполис също се стигна до арести на протестиращи.