"Кой си всъщност?" Деян Барарев, който разказва за идентичността чрез кино

Деян Барарев

Футболист или мениджър? Не много от нас са изправени пред подобна дилема, но именно тя е част от детските мечти на режисьора Деян Барарев. Той обаче намира призванието си не в спорта, а в изкуството. Неговият нов късометражен филм “Байкал” е единствената българска продукция на Международния кинофестивал в Тирана.

“Байкал” разказва историята на двама приятели – Филип и Стоян, които се срещат след дълга раздяла. Филмът засяга темата за хомосексуалността, за търсенето и намирането на себе си. “Надявам се да не се възприеме просто като “гей филм“. Това е история за двама души, маските между които падат”, казва Деян пред Свободна Европа.

“Байкал” обаче не е първата споделена от Деян човешка история – филмът е създаден след близо десет години творчески път. От 2010 година насам Деян режисира късометражни филми, след които продукциите “Maika mi calling”, “Значимите други” и “Батмобил”. Предизвикалият остри реакции “бунтарски” филм “Ботев е идиот” пък е гледан над половин милион пъти. “Имаше момент в който този филм заживя свой собствен живот”, спомня си Барарев.

Кинорежисурата среща Деян някъде по пътя между “бунтарството” в училище и вдъхновението в университета, споделя той. “Като по-малък бях тотално обсебен от футбола – исках да стана футболист. После пък исках да бъда мениджър.” Едва в гимназията приятел го подтиква да опознае киноизкуството по-отблизо. “Разбрах, че това е нещо което ме вълнува. Не съм и подозирал, че ще ме зариби така”, признава той.

“Зарибяването” скоро се превръща в силно желание за споделяне на човешки истории чрез визуално изкуство. Деян започва да учи кино в Нов български университет, а академичният път го среща със сродни кино-ентусиасти с които намира общ път в режисурата. “Започнахме да правим неща заедно, да се разрастваме с нови хора. Все по-добре се сработвахме с всеки следващ филм.”

Първият му “пробив” в режисурата идва с 5-минутния филм “20:02”. “Снимахме само в една нощ с двама актьори. Беше по-скоро упражнение, отколкото филм.” Така, от първото си “упражнение” за една нощ Деян стига до десетки национални и международни филмови фестивали, както и до новия му филм “Байкал“.

Вдъхновението за „Байкал“ Деян намира в дълбоко лична история. “Преди време мой приятел от детството ми призна, че е гей. Самият процес на създаване на филма беше като отговор на въпроса “Кой си всъщност?“ и колко показваш от това което си.” Въпросът “Кой си всъщност?” е част от посланието на филма, а за Деян “най-приятно е когато то се разбира”. “Успешната комуникация с публиката е най-хубавото усещане, след като завършиш филм”, добавя режисьорът.

Създаването на пълнометражен филм е следващото му голямо предизвикателство. “Ще стане по един или друг начин. Още съм в играта!”