Има "малък шанс" за ваксина срещу коронавирус по Коледа

Има "малък шанс" ваксината на Оксфордския университет срещу COVID-19 да бъде готова по Коледа, съобщи пред Ройтерс Андрю Полард - главeн изследовател в екипа, провеждащ изпитанията. Той е оптимист, че резултатите от последния етап могат да бъдат представени "преди края на тази година".

По думите на Полард учените "се доближават до целта, но все още не са стигнали до нея". Оксфордската група и партньорът ѝ AstraZeneca се надяват ваксината срещу коронавируса да бъде повече от 50 процента ефективна. Попитан дали тя може да бъде достъпна преди Коледа, Полард каза, че "има малък шанс това да се случи, но все още не знаем".

"Нашите изпитания са само едни от многото, които се провеждат по целия свят. Резултатите за редица от тях може да се докладват преди края на годината", каза той.

Ръководителката на британската работна група за ваксините Кейт Бингам каза, че данните от последния етап изпитания могат да бъдат готови "до седмици". В света докладваните случаи на коронавирус вече са повече от 47 милиона. Над 1,2 милиона души са починали.

Преди около 2 месеца Русия обяви, че нейната ваксина срещу COVID-19 Спутник вече е достъпна за хората, но редица експерти изразиха съмнение относно задълбочеността на проведените изпитания. Кметът на Москва съобщи, че през декември или януари започва масово тестване на населението.

Европейската агенция по лекарствата заяви на 1 октомври, че се прави преглед в реално време на данните, предоставени от AstraZeneca и Оксфордския университет за потенциалната ваксина срещу COVID-19.

В САЩ министърът на здравеопазването Алекс Азар каза, че шест фармацевтични компании са получили правителствено финансиране за разработване на такива ваксини. Сред тях са Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Президентът Доналд Тръм обеща "новини" по въпроса на 3 ноември, но такива все още не са съобщени.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви коронавируса за пандемия, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души. Тук може да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в България може да откриете в блога на Свободна Европа.