Протестиращи блокираха пътя на техниката, изграждаща "Турски поток" край село Расово

Протест блокира пътя на строителната техника на "Турски поток".

Протестна акция срещу строежа на "Турски поток" се проведе край село Расово, област Монтана, в петък. Тя беше организирана от гражданското движение “Боец“, а в нея се включиха и други организации, както и представители на “Демократична България". Протестиращите блокираха пътя към компресорната станция, което доведе до образуване на колона от камиони.

Исканията на демонстрантите са оставка на правителството, както и незабавното спиране на проекта в България.

Това е втората протестна акция на сдружение "Боец" срещу проекта. Първата беше на 12 октомври и тя привлече вниманието към това кой реално строи българската отсечка.

Продължението на “Турски поток” през България към Сърбия беше поверено на саудитския консорциум "Аркад". Договорът е на стойност над 2.5 млрд. лева и беше сключен през септември 2019 г.

"От един месец вече правим така наречените граждански репортажи по тази тема и установихме много нередности и изобличихме лъжите, изречени от Борисов във връзка с "Турски поток" , а именно, че това е проект, който няма нищо общо с руските интереси и Русия", каза пред Свободна Европа Георги Георгиев от "Боец".

"Установихме точно обратното – че там работят руски работници, фирми и техника. Газът, който ще тече по тази тръба, е изключително руски", допълни той.

Основният изпълнител на строителството, саудитската компания "Аркад", се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми. Тръбите също са произведени в Русия, а много от работниците по трасето са руски граждани. 90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години вече са резервирани от дъщерни фирми на “Газпром” и швейцарската МЕТ.

Премиерът Борисов не използва името "Турски поток", когато говори за тръбите, минаващи през българска територия - от Турция към Сърбия. Той го нарича "Балкански поток" и отхвърля опитите проектът да се представи като руски.

Георги Георгиев казва, че вече 7 пъти хора от сдружението са били на мястото на строежа. "С този проект, твърди Борисов, се цели диверсификация на доставките на газ, което се оказа абсолютна лъжа. Другото, което изрече Борисов, е, че ще се осигурят работни места. Ние не открихме нито един българин там", каза Георгиев.

САЩ решиха да наложат санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция - "Северен поток 2" и "Турски поток". Това може да доведе до последствия за всички фирми, които участват в проекта за газопровода на територията на България.

Вижте също Първо беше "Турски", после стана "Балкански". Накрая се оказа руски поток