"Нека си помогнем взаимно". Лекари призоваха за спазване на мерките

Медици от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" излязоха в 20 часа пред болницата

Медици от големи столични болници, в които има COVID отделения, излязоха в сряда вечерта в 20 часа пред лечебните заведения. Те светнаха фенерчетата на мобилните си телефони. Акцията имаше за цел да привлече общественото внимание. С нея медиците призоваха гражданите да спазват мерките срещу разпространението на коронавирус.

"Не е задължително да си положил Хипократова клетва, за да спасиш живот...", с тези думи медиците от ВМА призоваха за спазване на мерките.

Лекарите, медицинските сестри и санитарите от Военномедицинска академия (ВМА) казаха, че само отговорното поведение ще ни запази здрави.

Към едноминутно клипче, публикувано във Фейсбук страницата на УМБАЛ "Александровска", медиците от болницата обясниха, че със светнатите фенерчета на мобилните телефони искат да покажат на всички, че 8 месеца след началото на COVID пандемията те все още са там - въпреки умората, въпреки болестите и трудностите. "Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри, санитари и доброволци, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болницата за тази почти година", пише още в страницата на лечебното заведение.

Медиците от "Света Анна" също се присъединиха към своите колеги.

Персоналът на УМБАЛ "Света Анна" припомни значимостта на трите "Д" – Дезинфекция, Дистанция, Дисциплина.

Дежурните медици от УМБАЛСМ "Пирогов" заедно с директора проф. Асен Балтов също включиха светлините на мобилните си телефони. Всички заедно изрекоха думите: "Нека си помогнем взаимно.

Всичко за коронавируса в България можете да следите в специалния блог на Свободна Европа.