"Кино Колектив". Петимата, които популяризират българското кино във Франция

Организаторите на българския филмов фестивал във Франция.

Едва приключил четвъртият пореден фестивал на българското кино във Франция и организаторите му вече говорят за следващия през 2021 година. Те са петима души и за краткост се наричат "Кино Колектив".

Тазгодишното мото на феста за българско кино в Париж беше "Вяра, Надежда и Любов". Десет български филма бяха включени в прожекциите в киносалон „Кристин 21“ във френската столица. В рамките на 3 дни, парижката публика имаше възможност да гледа селекция от два пълнометражни, един документален и 7 късометражни филма. „Снимка с Юки“, „Монолог в антракта“ и „Живи комини“ са част от заглавията в програмата.

"Идеята и реализацията на тази инициатива са резултат от любопитството и куража на един творчески колектив. Който намира повече сходства, отколкото разногласия помежду си", казва пред Свободна Европа Иво Желев.

Идеята за проекта е негова, а преди четири години негови съмишленици стават Десислава Миланова, Боряна Янчева, Цветелина Ковачева и Велина Терзиева.

Иво обяснява, че инициативата им е уникална и упорита. "До преди 2017 година в Париж имаше кино фестивали на всички други нации, но не и български", разказва Велина. Тогава Иво се запознава с останалите от екипа и само за пет месеца – от януари до май, първият фестивал на българското кино в Париж е организиран.

"Целта на фестивала, освен да запознае френската публика с българското кино, е и да привлече вниманието към проблемите с реставрацията на старите български филми и съхранението на техните ленти, както и с изоставянето на исторически киносалони", разказва още Велина Терзиева.

Според Десислава Миланова пък българската култура е изключително богата и все още непозната в чужбина. "Това е една от причините, които карат френските зрители да дойдат на фестивала. Чрез кино изкуството, те имат възможността да се докоснат до тази необятна и чужда за тях култура", разказва тя. "Бих допълнила, че голяма част от съвременното българско кино остава някак в периферията и е твърде малко познато дори и в България. Доста е жалко, когато един добър филм е на системи и се бори за последни мигове екранен живот", продължава Велина Терзиева.

И въпреки че нямат самочувствието на откриватели на таланти, петимата от "Кино Колектив" обясняват, че всяка година показват творби на млади автори от НАТФИЗ. "Една от целите ни е тези млади автори, с които работим, да стават все повече", допълва Боряна Янчева.

Петимата българи в Париж казват, че чрез фестивала разказват на международната публика за България. По думите на Иво Желев обаче им се ще те самите да чуят от страната си, че "гражданското общество е будно, непримиримо и способно да създаде по-здравословна среда за творчески инициативи".

Надеждата на петимата организатори е следващата година фестивалът да се "разшири" и в Марсилия.

Четирима от петимата главни действащи лица в "Кино Колектив" живеят в Париж, а отскоро Велина Терзиева се е завърнала в България. Тя е преводач, завършила е сценични изкуства в Нормандия. Цветелина Ковачева живее в Париж, където работи в сферата на маркетинга. Боряна Янчева също живее във френската столица и работи в банковия сектор. Десислава Миланова е актриса и режисьор. Иво Желев пък завършва НАТФИЗ, а през 2014 г. любовта го отвежда във Франция. Допреди да се роди синът му, той преподава в българското училище в Париж.