Европа може да остане без Фейсбук и Инстаграм заради забрана за трансфер на данни към САЩ

Технологичният гигант “Фейсбук” може да се изтегли изцяло от Европа, в случай че бъде наложена забрана за трансфера на данни между Европейския съюз и САЩ. Това става ясно от констатацията на адвокат на компанията по дело, което тя е завела в Ирландия. Там се извършва дейността по регулацията на технологичните компании в ЕС.

“В случай, че компанията ("Фейсбук" - б.р.) стане обект на пълно прекратяване на трансфера на данни на потребителите за САЩ, не е ясно как при подобни условия ще продължи да предлага услугите на Фейсбук и Инстаграм в Европа”, заявява един от адвокатите на компанията в документ, изпратен до съда в Дъблин.

Забрана може да бъде наложена вследствие на решението на Съда на Европейския съюз от юли. Тогава споразумението между САЩ и ЕС за трансатлантическия поток на данни беше отменено, защото, според съда, не е осигурена достатъчна защита на европейските граждани от американските закони за наблюдение и сигурност.

Говорител на “Фейсбук“ отрече, че това е заплаха, и определи заключението на защитата на компанията като “отражение на реалността”. По негови думи заведеното дело е реакция на факта, че от компанията, както и при много други бизнеси, разчитат на трансфера на данни от САЩ към Европа. Според технологичния гигант прекратяването на тази дейност ще доведе до сериозни икономически проблеми и ще попречи на растежа на бизнесите, свързани с данни, които оперират в рамките на ЕС.

Заведеното от “Фейсбук” дело е поредният епизод от съдебна сага, която започва през 2011 г. Тогава австрийският адвокат Макс Шремс изпраща серия от жалби, свързани с нарушение на поверителността, до органа за защита на данните в Ирландия, който е отговорен за регулирането на технологични компании като “Фейсбук” и дейностите им в рамките на ЕС.

Изпратените жалби придобиха популярност две години по-късно, когато британското издание "Гардиън" разкри програма на американската Национална служба за сигурност (NSA), по която тя е имала директен достъп до данни от системи на "Гугъл", "Фейсбук" и "Епъл".

Именно заради жалбите на Шмерц през 2015 г. се стигна до решението на Европейския съд, което постанови, че споразумението “Сигурен пристан” между САЩ и ЕС за трансфер на данни на европейски граждани е невалидно.

Така през септември органът в Ирландия за защита на данните предприе действия по изпълнението на това решение на съда, които "Фейсбук" сега прави опит да блокира.