Ами ако ги нямаше снимките? Как един фоторепортер отиде в затвор

Протестиращи носят ранен от полицията човек късно през нощта на 9 август 2020 г. след избухването на антиправителствените протести в Беларус.

Окръжен съд в Минск осъди фоторепортера на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Уладз Гридзин и фотографа на свободна практика Александър Васюкович на 11 дни затвор за "участие в нерегламентирана акция".

Награждаваният фотограф, който наскоро беше лишен от акредитация като кореспондент на чуждестранна медия и Васюкович бяха признати за виновни за нарушаване на белоруския закон за масовите събирания на 16 септември.

Двамата фотографи и още един журналист бяха задържани в бар в Минск от група хора с маски, на 13 септември. На този ден десетки хиляди отново се събраха в столицата на Беларус в знак на протест срещу официалните резултати от президентските избори на 9 август.

Уладз Хридзин трябваше да участва в процеса през Skype.

До момента, в който на 29 август властите лишиха Гридзин от акредитация, той отразяваше антиправителствените протести, избухнали в нощта на 9 срещу 10 август, след като Лукашенко обяви победата си на изборите. Според резултатите той е спечелил над 80% от гласовете.

Тук можете да видите селекция от снимките на Хридзин за беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода през драматичното беларуско лято.

Неизвестни хора задържат насилствено опозиционния политик Павал Севяринец близо до дома му на 7 юни.

Полицай задържа протестиращ на булевард "Независимост" в Минск в навечерието на изборите на 8 август.

Кандидатката за президент на опозицията Святлана Циханоуска гласува в избирателна секция в минския район Восток на 9 август.

Жертва на полицейско насилие седи на улицата в Минск на първия протест в нощта на 9 срещу 10 август.

Силите на реда се опитват да разпръснат демонстрантите с водно оръдие на 9 срещу 10 август.

Протестиращи светят с фенерчетата на мобилните си телефони в нощта на първия антиправителствен протест.

Спецчасти стрелят с гумени куршуми по демонстранти в Минск.

Въоръжените сили за сигурност предприемат акция срещу протестиращите в Минск на 10 август.

Наталя Лубневска, репортер на беларуския вестник "Наша Нива", беше простреляна в крака на 10 август. Тя все още е в болница.

Ранен протестиращ по улиците на Минск на 10 август. Силите за сигурност използваха звукови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите. Някои от тях бяха и бити.

Спецполицията задържа граждани на улица "Притицки" в Минск, близо до мястото, където Аляксандър Тарайкоуски беше убит по време на протестите на 10 август. Тарайкоуски беше един от първите загинали при репресиите след сблъсъците, отнели няколко живота.

Силите за сигурност спират автомобил в Минск и принудително задържат пътуващите в него през нощта на 11 срещу 12 август.

Полицията бие хора, а друг се опитва да избяга, за да се спаси от ударите.

Първият от няколко масови съботно-неделни антиправителствени митинги се състои на 16 август в Минск. Смята се, че са присъствали около 200 000 души.

Полицай говори пред демонстрантите в Минск на 20 август.

Бодлива тел разделя силите за сигурност и протестиращите по време на поредния масов митинг в Минск на 23 август.

Вторият съботно-неделен протест на 23 август също привлече много хора. Смята се, че са присъствали повече от 100 000 души.

Погребението на Микита Криуцоу в Маладзьечна на 25 август. Криуцоу изчезва след протест на 12 август. Тялото му е намерено 10 дни по-късно. Все още има много въпроси около смъртта му, въпреки че властите предполагат, че това е самоубийство.

Работници от автомобилния завод БелАЗ на протест в Жодзина на 26 август. Един от най-интересните аспекти на протестите срещу Лукашенко е, че много от работниците в заводите, които отдавна се считат за основния му електорат, също участват.

Скрийншот на уебсайта на беларуската служба на Радио СвободнаЕвропа/Радио Свобода на 17 септември. На този ден водещи независими беларуски медии оставиха празно място на първата страница на своите публикации с думите „Тук трябваше да има снимка“ в знак на солидарност с осъдените предишния ден Гридзин и Васюкович.