"Най-подлият враг на жените". Новият живот на съветския плакат

Изображение с една от лидерките на беларуската опозиция Мария Калесникова се прожектира върху жилищен блок. В ръката си тя стиска разкъсан паспорт. Текстът гласи: "Маша, родината зове!"

Разкъсаният документ се появява, тъй като Калесникова съобщи, че къса паспорта си заради опита на беларуските власти да я депортират от страната на 8 септември.

Всъщност този опозиционен постер с Калесникова е препратка към култовия съветски плакат от Втората световна война. На оригинала пише: "Родината-майка зове". Жената, изобразена на него, държи в ръката си войнишка клетва.

Лукашенко като игрална карта, украсена със знамето на Беларус от съветската епоха. Дългогодишният авторитарен владетел го прие за знаме на страната през 1995 г. 

Този постер с карта за игра вероятно е вдъхновен от известен плакат от ранните дни на комунистическото управление в Русия, посветен на моряшкия бунт в Кронщад, близо до Санкт Петербург. Въстанието срещу болшевиките на Ленин е брутално потушено от Червената армия и над 1000 моряци са екзекутирани. Плакатът предполага двуличие от страна на моряците и заявява: „Картата на Кронщад е бита.“

Протестиращи жени държат лозунг, който е отправка към авторитарната власт на Лукашенко. "Лукашенизмът е най-подлият враг на жените. Всички на борба."

Този плакат е игра с известния военновременен постер "Фашизмът е най-подлият враг на жените. Всички на борба с фашизма!"