Борисов: Този път бяха насилени полицаите

Кърджали - Бойко Борисов - манастирски комплекс Boyko Borissov and Karaynacheva in Kardzhali

Полицаите са били насилени по време на антиправителствения протест на 2 септември, когато се стигна до сблъсъци между органите на реда и протестиращите пред парламента. Така Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос относно полицейското насилие в края на масовата демонстрация.

„Безспорно, тези провокатори, които се появиха в един момент – хвърляха бомби по полицаите и къртеха София, безспорно има платени от тях. Едните не трябва да се смесват с другите – към едните изпитвам безкрайно уважение, към другите – неприязън, която няма да спре никога“, каза още премиерът. Той беше в Кърджали в събота, където участва в тържественото освещаване на разширение на манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча".

По-рано тази седмица Борисов каза „мафията иска да ни свали“ по отношение на хилядите, които участват в протестите през последните 2 месеца. Основните им искания са оставките на държавния глава, кабинета му и главния прокурор Иван Гешев. В събота обаче той не отговори на журналистически въпрос коя всъщност е мафията.
Попитан за критиките, отправени в четвъртък на изслушване в Европейския парламент от евродепутата Клеър Дали към управлението му, министър-председателят посочи, че е имало критики и към президента Румен Радев.

"Вижте, затова в ада на българския казан няма охрана – едните топят мен, ние топим Радев – едните евродепутати говорят с ЕНП, другите със социалдемократите", каза Борисов.

"Единственото, за което се обвиняват БСП на днешните избори, е фалшификации и нечестни избори. Те искат да правят следващите избори. Те не могат да си направят своите", каза още Борисов, насочвайки темата към изборите за лидер на БСП, които се провеждат в събота в цялата страна.

Отново по темата за протестите премиерът коментира, че е готов да проведе диалог с неформалните организитори на протестите, наричащи себе си „Отровното трио“ и с президента Румен Радев, който неколкократко изрази подкрепата си към протестиращите.

„Няма по-добро от диалог, но те не искат“, каза още Борисов. Изборите са след няколко месеца и ако дотогава опозицията предложи своите идеи за управление, хората сами ще изберат за кого да гласуват, допълни още премиерът. Той отправи критика към „партиите на площада“, които не излагат плановете си за как биха управлявали те на мястото на настоящото правителство.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева придружаваше Борисов на посещението му в Кърджали. Тя каза, че за редовните избори през 2021 г. ще има машини във всяка секция. Вече са отправени запитвания към няколко фирми за оферти, каза още Караянчева и припомни, че хартиените бюлетини няма да отпаднат.

По-рано тази седмица председателят на парламента определи машинното гласуване като проблемно заради коронавируса. В края на август пък председателят на Централната избирателна комисия подаде оставка и критикува промяната в Избирателния кодекс, с която отговорността за покупката на машините се прехвърля изцяло на ЦИК.