Енергията, която е жива. Как протестираха българите в последните 30 години

Млада двойка е седнала на затвореното кръстовище пред Софийския университет по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, 14 юни 2013 г.

На 18 декември 1989 г. за първи път от десетилетия българските граждани излязоха свободно на митинг, за да отбележат падането от власт на Тодор Живков и да приветстват прохождащата опозиция. Това стана пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Снимките от този ден влязоха в историята. Хората едва успяваха да повярват, че никой нe им пречи да изразят гражданска позиция.

Оттогава за трийсет години България нееднократно беше разтърсвана от протести, шествия и митинги.

Първият свободен митинг на български граждани след падането от власт на Тодор Живков на 10 ноември. Осем дни по-късно хората изпълниха пл. "Александър Невски". Очевидци разказват, че до Софийския университет тълпи от хора са се стичали към площада, приветствани от тромбите на тролейбусите и изпращани с плахи усмивки от минувачите.

Блага Димитрова, писател, дисидент и по-късно вицепрезидент, заедно с Анжел Вагенщайн, кинорежисьор и член на БКП, на стъпалата на храм-паметника "Св. Александър Невски" пред петдесетхилядно множество на първия свободен митинг, 18 ноември1989 г. По-късно политическите убеждения ще разделят писателката и режисьора. Разделителната линия задълго ще остане в българското общество. Много знакови фигури на прехода ще преминават на "другата страна".

Големият син митинг на Орлов мост, когато за пръв и последен път се събраха на едно място над един милион души. Цялото "Цариградско шосе" до хотел "Плиска" беше плътно заето от хора, дошли на предизборен митинг на опозицията (СДС). Хората пееха песента на "Щурците" "Аз не съм комунист" и скандираха "45 години стигат".

Митинг на опозицията след първите демократични и многопартийни избори в България, проведени след падането на комунизма, 11 юни 1990 г. В изборната нощ хората все още вярват, че опозицията е спечелила. Спечели БСП. За години напред остана съмнението, че изборите са били фалшифицирани.

Възмущението от избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС отприщи многомесечен протест през 2013 г. Тази жена държи задраскания портрет на Пеевски на хиляден митинг на 14 юни 2013 година в София.

Младежи, обявили гражданско неподчинение, са насядали на жълтите павета в началото на бул. "Цар Освободител" в знак на протест срещу полицейското насилие, ноември 2013 г.

Граждани изразяват недоволство от посещението на руския външен министър Серей Лавров в България и протестират пред сградата на президентството, където той се среща с българския държавен глава Росен Плевнелиев. Годината е 2014. Русия анексира Крим.

Полицаи заграждат боядисания в розово барелеф на Паметника на Съветската армия в Борисовата градина. Датата е 21 август 2013 година. Навършват се 45 години, откакто в Чехословакия са нахлули войските на пет държави от социалистическия блок, обединени във военния съюз Варшавски договор. Сред тези войски са и българските. Пражката пролет, започнала в началото на 1968 година, е смазана. През 2013 г. неизвестни автори са написали под барелефа: "България се извинява". Протестната проява е бързо отстранена от столичното кметство.

И днес хората изразяват гражданската си позиция с протести. Тази снимка е от вечерта на 2 септември 2020 година. Плътна полицейска стена брани сградите на властта от недоволното гражданство. По-късно ще възникнат безредици, ще има и насилие. Енергията за промени обаче остава, дори и да затихва от време на време.