Три минути: Планът на Борисов засега върви. МВР разчисти със сила Партийния дом и Орлов мост

Късно в сряда вечерта на площада пред Партийния дом пристигна водно оръдие. То не влезе в употреба

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • 120 подписа събрани
  • Центърът на София разчистен
  • 126 арестувани

Късно снощи МВР освободи обградения Партиен дом, след като някои протестиращи хвърляха камъни по полицаите. По-късно жандармерията премахна и блокадата на Орлов мост. Снощи са арестувани почти 100 човека.

Управляващата партия успя да събере 122 подписа и внесе проекта си за нова конституция. Това стана с цената на обещание към ВМРО за организиране на референдум по техните предложения за текстове в конституцията - връщане на задължителната казарма, образователен ценз за гласуване и други.

"Не липсата на нова конституция и на Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението”, каза президентът Румен Радев в Народното събрание. ДПС предложи и премиерът, и президентът да подадат оставки, а парламентът да избере експертно правителство.

Това се случи на фона на “Велико народно въстание”, както беше наречен протестът пред бившия Партиен дом. Още от сутринта имаше сблъсъци между граждани и полицаи, които използваха лютив спрей.

Татяна Ваксберг разговаря с някои от протестиращите, които пострадаха от лютивия газ. Този репортаж разказва кои са те, защо са дошли на площада и какво очакват.

МВР съобщи, че през деня са арестувани над 35 души и ги нарече “криминално проявени и ултраси”. Сред отведените беше и съпредседателят на “Демократична България” Борислав Сандов, който твърди, че не е извършил нищо нередно.

Отделете си още 3 минути, за да видите този видео репортаж от събитието. Кадрите на Свободна Европа показват смущаващи сцени на полицейско насилие.

Видяхте ли кадрите с младежа, който беше затиснат от полицаи и имаше опасност да го удушат? Тук ще научите кой е той и в какво състояние е в момента.

Народното събрание се премести в бившия Партиен дом. Някои намират в това символ, други забелязват, че върху фасадата му още стоят части от комунистически символи. Тук може да прочетете кога и как е построена тази сграда и какво се е случвало в нея преди.

И заради много желязо, бетон и колони, вътре има затруднения със сигнала за интернет и мобилните телефони. Но не само това затруднява работата на журналистите - по този повод Асоциацията на европейските журналисти има остра позиция.

И да се върнем на протестните блокади. По този повод юристи поведоха спор - законно ли е да блокираш кръстовище или не е? Мненията им са тук.

НАП, Новичок, Лукашенко

Държавата намали ДДС за ресторантите на 9%, но само за консумация на маса. Сега НАП е започнала да проверява и да глобява заведения, които начисляват по-ниския данъки и върху доставките за дома.

Германия официално обяви, че Алексей Навални е бил отровен с Новичок. За откриването на отровата ще бъдат информирани Организацията за забрана на химическите оръжия, Европейският съюз и НАТО.

“Криха документи”, казва бизнесменът Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г. с подобно вещество. Пред Свободна Европа той коментира приликите и разликите между двата случая.

Литва, Латвия и Естония се договориха да спрат вноса на ток Беларус, като протест срещу президента Александър Лукашенко. В същото време чужди фирми изнасят офисите си от Минск.

И още две за десерт

“Не е истина, че има такъв глас, нали? Та тя няма метър и петдесет, тежи 40 кила мокра и на 45 е съсипана от болести и катастрофи, сякаш е на 450” - ето как продължава историята на Пламен Асенов за Едит Пиаф в поредицата Малки истории за велики европейци.

Тя е управлявала бизнес за милиони. Заедно със съпруга си започва да изкупува земи и да ги превръща в природни паркове. Сега е напът да върне ягуарите в дивата природа в Аржентина. Тя е Кристин Томпкинс и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.