"Приятно ми е, Бонд. Джеймс Бонд". Шон Конъри на 90

Шон Конъри като Джеймс Бонд

Да го видят на живо са мечтали поне две поколения, а и как би могло да е иначе? Той е Джеймс Бонд, той е бащата на Индиана Джоунс, той е "съкровището на Шотландия", той е просто Шон Конъри.

На 25 август Шон Конъри навърши 90 години. Той спря да играе в киното, когато беше на 76 и тъкмо беше получил наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт. Има Оскар, три Златни глобуса, две награди BAFTA и е рицар-бакалавър на Великобритания. Казва да спрат да го канят за работа и да разберат, че и животът на пенсионер е страхотен купон. Не само киното.

Шон Конъри е роден през 1930 г. в семейството на чистачка и заводски работник. Като дете е разносвач на мляко. Втората световна война тъкмо е свършила, когато постъпва в морския флот, но заради обострила се язва е принуден да го напусне три години по-късно. Връща се у дома и работи като шофьор на камион, спасител в басейн, модел на студенти по изобразително изкуство. Полира мебели, вечер гледа деца. Помага на сценичните работници в King's Theatre и там му става по-интересно, отколкото другаде.

Той е на 23, когато в родния му Единбург се поставя прочутият мюзикъл "Южният Пасифик" и той отива на прослушване за малка роля. Печели я. По същото време се сприятелява с един друг начинаещ актьор - Майкъл Кейн. 20 години по-късно те се срещат и на снимачната площадка - във филма "Човекът, който искаше да бъде крал", един от хитовете на 1975 година.

Първата любов на Шон Конъри е театърът, а времето е началото на 50-те. Тогава той започва да чете всичко, което приятели актьори му дават - от Шекспир до Ибсен, като междувременно работи на няколко места, за да се изхранва. Взима уроци по сценична реч, мести се в Лондон и получава малко по-голяма роля в един от театрите. После идват участия в още няколко постановки, които му помагат да стигне до телевизията - с епизодични роли в сериали на Би Би Си.

Киното започва за него през 1957 г., но първите филми нямат успех, а и той не прави особено впечатление. На 29 години започва да получава първите си по-сериозни роли в телевизионни и кино продукции. От първия "Джеймс Бонд" го делят още само три години.

Шон Конъри играе британския секретен агент 007 в първите пет филма от поредицата - "Доктор Но" (1962), "От Русия с любов" (1963), "Голдфингър" (1964), Операция "Мълния" (1965) и "Човек живее само два пъти" (1967). След като отказва да участва в шестия епизод, той се завръща в седмия - "Диамантите са вечни" (1971), а после и в "Никога не казвай никога" (1983). И макар да има повече от 70 роли в киното, той си остава в историята като първия мъж, изрекъл класическата фраза при запознанство: "Приятно ми е, Бонд. Джеймс Бонд."