Еврокомисар подаде оставка заради нарушение на мерките срещу COVID-19

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка заради критиките, последвали участието му в гала вечеря в голф клуб в родната му Ирландия. Това е станало в нарушение на мерките срещу COVID-19, съобщиха световните агенции. Той не се е самоизолирал след като е пристигнал от Белгия и е посетил събитие с 80 присъстващи при действащо ограничение за събиране на повече от 6 души.

Хоган е кацнал в Ирландия на 31 юли и е заминал за временна си резиденция, но тъй като Белгия не е в „зеления списък“ на Ирландия, Хоган е трябвало да се самоизолира за 14 дни. На 5 август той е отишъл в болница в Дъблин, където си е направил тест за COVID-19, който е бил отрицателен. Хоган е заявил, че не е нужно повече да ограничава движението си.

Противоепидемичните мерки в Ирландия предвиждат задължително 14 дни самоизолация, независимо от резултата от теста.

На 19 август Хоган е присъствал на вечерята в голф клуба, на която е имало 80 души. Събитието е било ден след като ирландското правителство въведе забрана за събиране на повече от 6 души.

Случаят стана известен като „Голфгейт“ и доведе до оставките на ирландския министър на земеделието Дара Калиъри и заместник-председателят на Сената Джери Бътимър.

Освен властите в Ирландия, Европейската комисия също разискваше дали Хоган следва да подаде оставка. Във вторник председателят на Европейската комисия му постави срок до 14 часа да даде подробно обяснение за случилото се.

Хоган се извини два пъти, включително на сънародниците си, но премиерът и вицепремиерът в Дъблин го призоваха да обмисли дали може да остане на поста си при това положение.

Ирландия не е сред най-тежко засегнатите от COVID-19 държави в Европа. Общият брой на лабораторно потвърдените случаи от началото на пандемията е малко над 28 000. Оздравели са 23 000 пациенти с коронавируса, а смъртните случаи са над 1700. Заради увеличаване на разпространението на вируса обаче преди няколко седмици противоепидемичките мерки бяха затегнати.

Нови 162 случая на COVID-19 в България

В България новите случаи на COVID-19 през последното денонощие са 162. Направени са 3844 PCR теста.

Най-много от новодиагностицираните са в София – 28, Благоевград – 22, Пловдив – 13, Пазарджик - 12. В болница остават 741 души, 60 от тях - в интензивни отделения.

Смъртните случаи за последното денонощие са 14. Регистрирани са 149 излекувани пациенти.

От началото на пандемията в страната потвърдените случаи на Covid-19 са 15 751. Починали са 586 души и са се възстановили 10 750.

В сряда извънредната епидемична обстановка, която е в сила в България заради пандемията от коронавирус, беше удължена до 30 септември с решение на правителството.

България отговори на кризата с коронавируса с въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 май тази година. Впоследствие мерките за противодействие на епидемията бяха отслабени. През изминалите два месеца България е сред страните с най-голяма смъртност в Европа на 100 хиляди души население.

Повече информация за развиетието на пандемията ще намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.