“Еднакви с руската конституция”. Министър Данаил Кирилов за българския проект, ДПС и Спондж Боб

Правосъдният министър Данаил Кирилов с депутата и евродепутата от ДПС Хамид Хамид и Илхан Кючюк

“Разчитам на един разумен, непредубеден, открит, некорумпиран политически дебат. Без олигарси, които да го манипулират (...) Не мога да разчитам на никого другиго, освен на колегите от ГЕРБ (...) Разчитам на разума (...)Разчитам и на професионалната общност (...) И на вас разчитам”. С тези думи министърът на правосъдието Данаил Кирилов отговори по четири различни начина на въпрос на Свободна Европа дали ГЕРБ ще търси подкрепа от ДПС за прокарването на идеята си за свикване на Велико Народно събрание (ВНС).

Кирилов беше почетен гост на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев в понеделник. След края на форума правосъдният министър отговори на журналистически въпроси. Той засегна много теми, като коментира колкото съвещанието, толкова и руския конституционен модел, както и забраната, наложена му от Бойко Борисов да пише във Фейсбук.

Политическо време и подкрепа от ДПС

Кирилов отхвърли версията, че с предлагането на изменения в основния закон управляващата партия печели време и избягва предсрочни избори. От думите му не стана ясно с какво мнозинство формацията му ще опита да прокара идеята си. Парламентарната аритметика показва, че дори и да намерят 120 подписа за внасянето на проекта за свикване на Велико Народно събрание от останалите партии, ГЕРБ няма как да избегне подкрепата на ДПС ако иска да “рестартира системата”.

С аргумента, че не е длъжен да казва имена, министърът отказа да съобщи кои са авторите на предлаганата от ГЕРБ нова Конституция. От думите му стана ясно, че той е един от авторите. Останалите той определи като две групи от по трима души, но не посочи имената. Кирилов каза, че е бил атакуван и затова е по-добре само той да остане атакуван.

Той не даде отговор на въпроса кога е писан проектът за промени. “Не си спомням точен ден”, каза Кирилов на фона на обясненията му от предходните седмици, че партията е готова с промени още от 2016 година.

От отговорите му на няколко въпроса стана ясно, че намира критиките към конституционния проект за неоснователни. Наред с това Кирилов се солидаризира с прокуратурата, въпреки че премиерът Борисов обвърза “рестарта на системата” с промени в частта на конституцията, които засягат държавното обвинение.

“Смятам, че прокуратурата се атакува конюнктурно-политически, което не би следвало да става в една държава, в която има върховенство на закона”

“Смятам, че прокуратурата се атакува конюнктурно-политически, което не би следвало да става в една държава, в която има върховенство на закона”, каза Кирилов На въпрос каква е причината, в такъв случай, ГЕРБ да разпише промени, които засягат главата “Съдебна власт” в констититуцията, правосъдният министър каза, че предложенията изцяло следват “монографията на Пенчо Пенев и главата “Завършване на съдебната реформа”.

На уточняващи въпроси защо се налага все пак сега промяна, Кирилов припомни, че през 2015 г. ГЕРБ заедно с настоящия опозиционен лидер Христо Иванов са изменили конституцията. “Какво отхвърлихме? Нищо не сме отхвърляли!”, заяви правосъдният министър в отговор на въпрос защо тогава ГЕРБ и ДПС отхвърлиха т.нар. “исторически компромис”, който ограничаваше частично правомощията на шефа на обвинението.

Човешките права и руската конституция

Кирилов каза, че всички препоръки на Венецианската комисия се вземат предвид от неговата формация. А на питане защо ГЕРБ не обръща внимание на препоръката за реформа на фигурата на главния прокурор, тъй като “прокуратурата в България е по постсъветски модел”, правосъдният министър каза, че руската конституция всъщност е модел за много основни закони.

“Българската прокуратура, българската постсоциалистическа държава, българската преддемократична държава по един или друг начин е свързана с историята”, каза Кирилов.

По думите му в конституциите на седем държави има глава за права на гражданите, която е като тази в руската конституция. Кирилов не уточни кои са тези държави, но каза: "търсете я тази глава във френската конституция". След това посочи, че всичките “седем конституции” с еднакви глави са писани в началото на 90-те години.

Година и половина ми викат Барни Ръбъл”

Правосъдният министър обясни, че приема с чувство за хумор шегата, че докато му забраняват да пише в социалната мрежа Фейсбук, той все пак е допуснат до писане на проект за нов основен закон.

В средата на миналия месец той написа пост във Фейсбук, в който нарече съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов "Спондж Боб Квадратните гащи". Постът беше публикуван след като Иванов дебаркира с лодка до лятната резиденция на Ахмед Доган край Росенец и беше изгонен от НСО. След това премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише в социалната мрежа, а той изтри поста си.

На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик "Спондж Боб" и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та..."

Според Кирилов премиерската забрана е била правилна с оглед на "публичния [му] ангажимент". Той обясни, че не се чувства ограничен и че не Борисов му отнел правото да пише.

"Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а точно от тези протестиращи колеги", каза министърът.

Кирилов каза, че е имал списък с 250 души, които редовно са му викали Барни Ръбъл и обеща да го публикува. До края на деня това не беше сторено.

"Аз имам списък, ще публикувам списъка. 250 члена, ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство", каза той.