"Уволнени сте." Протестиращи блокираха Антикорупционната комисия

Протестиращи пред сградата на КПКОНПИ в четвъртък сутринта

Сградата, в която се намира антикорупционната комисия в София, беше блокирана за час от протестиращи в четвъртък сутрин, 43-ият ден от началото на антиправителствените протести.

Членове и симпатизанти на сдружение БОЕЦ скандираха: "Мафия", "Уволнени сте", "Оставка"и "Незабавни избори".

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е третата институция след Министерството на правосъдието и Централната избирателна комисия (ЦИК), която осъмна с блокада, а на фасадата беше залепена табелка: "Офис на Пеевски. БОЕЦ срещу мафията".

"Всеки вносител на сигнал се превръща в мишена и жертва на мафията", казаха протестиращите и поискаха среща с председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Демонстрантите не бяха допуснати в сградата.

Първите служители на КПКОНПИ, дошли на работа, не успяха да влязат в сградата на Комисията, но до сблъсъци не се стигна. След края на блокадата, протестиращите се отправиха към палатковия лагер на Орлов мост.

По-късно от Антикорупционната комисия заявиха, че блокадата е организирана в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите и благодариха на чистачките, че са изчистили след протестиращите: “Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места”.

От Комисията добавят, че от началото на годината са получили два сигнала за корупция по върховете на властта от БОЕЦ. По единия се работи, а другият е прекратен, след като БОЕЦ са отрекли авторството си. Не се уточнява съдържанието на сигналите.

Междувременно инициаторите на протестите пред Министерския съвет Отровното трио обяхвиха в сряда вечер, че на 2 септември ще бъде проведено "Велико народно въстание". Адвокатът и член на триото Николай Хаджигенов каза, че то ще започне сутринта и няма да приключи с края на работния ден.

2 септември е датата, на която управляващите трябва да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция на България.

Остават блокадите на три места в центъра на столицата - Орлов мост, булевард "Цар Освободител" и Ректората на Софийския университет. Лагерът на Орлов мост е напълно възстановен, след като бурята в сряда отнесе част от палатките, съобщи БНР.

В сряда вечер протестиращи опитаха да блокират движението по Дунав мост край Русе с около 40 автомобила. Те застанаха на основния път, но полицията беше осигурила обходни трасета, през които беше пренасочен трафикът. След края на акцията участниците се присъединиха към протестиращите, които се събират ежедневно пред сградата на Съдебната палата в Русе, за да искат оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Антиправителствените протести започнаха на 9 юли, след като Националната служба за охрана отказа да допусне лидерът и членове на “Да, България” до обществен плаж в близост до имот, използван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а прокурори обискираха сградата на президенството и задържаха двама съветници на Румен Радев.