Ръст на пациентите в интензивни отделения. Пикът на COVID-19 се мести към Африка

Броят на потвърдените коронавирусни инфекции в света ще прехвърли 19 милиона в петък

4,6% са положителните проби за коронавирусна инфекция, става ясно от официалните данни на Министерството на здравеопазването за последното денонощие.

Нови 297 случая на COVID-19 са потвърдени при направени 6433 теста, с което общият брой на активните случаи в България достигна 5205.

От полунощ в четвъртък са починали още 11 болни, а броят на пациентите в интензивните отделения се увеличи до 47. Най-високият брой пациенти на изкуствено дишане е регистриран на 30 април - 59.

874 души се намират в болници, а възстановилите се през последните 24 часа са 220.

Най-много нови случаи има в София - 80, Пловдив - 35, Добрич - 28, Варна - 25. Новозаразени през последното денонощие са установени във всичките 28 административни области на България.

От март в България са потвърдени общо 13 014 случая на коронавирусна инфекция. 435 души са починали от усложненията ѝ, 7374 са се възстановили. Смъртността е 3,3%.

Пикът на епидемията се мести към Африка

Въпреки, че САЩ и Бразилия остават най-засегнатите от пандемията държави, докладваните случаи на инфекция рязко се увеличават и в Африка.

Агенция Ройтерс съобщава, че в четвъртък потвърдените случаи на COVID-19 са надхвърлили 1 милион. Болестта започва бързо да се разпространява през континента, чиято относителна изолация досега го е пощадила от пандемията. В Африка са регистрирани 1 003 056 случая, от които 22 хил души са починали, а 676 хил. са се възстановили. Република Южна Африка - която е петата най-силно засегната държава в света и представлява повече от половината от случаите на Африка на юг от Сахара - регистрира 538 184 заразени от първия си случай на 5 март, съобщи здравното министерство в четвъртък.

Проучване в Южна Африка показа 60% увеличение на починалите между началото на май и средата на юли, което предполага, че повече хора умират от COVID-19, отколкото показват официалните данни.

Световната здравна организация предупреди, че въпреки че ЮАР поради свързаността си с останалия свят, е най-силно ударена в момента, е неминуемо, че епидемията ще обхване целия континент. СЗО смята, че това е особено опасно поради слабо развитото здравеопазване в повечето държави на континента, което няма да може да поеме грижата за болните.

Броят на потвърдените COVID-19 инфекции в света надхвърли в петък 18,9 милиона души, а на починалите - 708 хиляди. Най-много смъртни случаи има в САЩ и в Бразилия. Средно 3,7% от диагностицираните с коронавирусната инфекция умират.

Развитието на пандемията по света можете да следите на интерактивната карта, а в България на Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.