Афганистанското разузнаване съобщи, че високопоставен лидер на „Ислямска държава“ е убит

Асадулала Оракзай

Разузнавателната служба на Афганистан съобщи, че специалните сили са убили висш лидер на разузнаването на терористичната група „Ислямска държава“.

Афганистанската национална дирекция за сигурност заяви късно в събота , че Асадулала Оракзай - който е заподозрян за участие в множество убийствени нападения срещу афганистански военни и цивилни цели – е бил убит при операция близо до източния град Джалалабад. Не се уточнява кога е станало това.

Организацията на обединените нации предупреди наскоро в доклад, че въпреки военните загуби „Ислямска държава“ остава достатъчно силна да организира големи нападения и че разчита да привлече още бойци сред противниците на споразумението между талибанските бойци и САЩ.

Междувременно прекратяването на огъня между правителствените и талибанските бойци договорено в петък, за да съвпадне с мюсюлманския празник Ид, като цяло се спазва, подхранвайки надеждите, че скоро може да започнат дългоочакваните мирни преговори.

Споразумението между САЩ и талибаните, сключено през февруари, предвижда ангажимент от страна на талибаните да предотвратяват подготовката на територията на Афганистан на атаки срещу САЩ и техни партньори от страна на „Ал Кайда“ и други терористични групи.

Афганистанският съвет за национална сигурност съобщи в неделя в Туитър, че властите са освободили 317 талибански затворници на 31 юли за мюсюлманския празник Айд ал Адха. Така общият им брой достигна 4917. По-рано президентът Ашраф Гани нареди да бъдат освободени като жест на добра воля 500 талибански затворници.

Вижте също Кой се подготвя да се нанесе в Афганистан след оттеглянето на САЩ