И Еленко Божков от Стратегическия съвет на Радев е с обвинение заради спирането на метрото

Еленко Божков е част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев

Енергийният експерт Еленко Божков получи обвинение за хулиганство заради протестната акция, при която метрото в столицата беше спряно за кратко. В сряда той е бил разпитан в Първо районно управление в София, след което е получил и обвинението си.

В понеделник около обяд протестиращи срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев блокираха за кратко метрото в посока "Младост". Столичната полиция съобщи, че трима души са натиснали бутоните за аварийно спиране на мотрисите на метростанция "Софийски университет". Това се е случило около 12:50 ч. в понеделеник.

Тогава от записите на камерите бяха идентифицирани бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, както и бившият член на ГЕРБ и БАСТА Светослав Трайков, които също получиха обвинения от прокуратурата.

И двамата бяха арестувани за 24 часа, а в нощта срещу вторник бяха освободени.

Божков е бил депутат от СДС във Великото народно събрание през 1990 г., както и бивш член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на кабинета на Пламен Орешарски от квотата на БСП. Преди година той стана част от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

“Съветът е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.”, обявиха при създаването му от президентството.