Берлин. След войната и преди Стената

Сляп човек (вдясно) и негов приятел седят в останките на улица в Берлин скоро след края на войната.

Войната в Европа свършва през май 1945 г., след като Съветската армия и съюзническите войски нахлуват в центъра на Берлин, превземат бункера на Адолф Хитлер и закачат комунистически знамена на знакови места в германската столица.

Изглед към центъра на Берлин, заснет от американски самолет малко след победата на съюзниците в Европа.

Тишината, която настъпва след битките за Берлин, и повратната точка за новото начало на Германия е наречена "Stunde Null" (Нулев час). Това е моментът, който бележи "абсолютното скъсване с миналото и радикално ново начало".
 
 
 

Съветски офицери разглеждат окови в централата на Гестапо в Берлин.

Пастор, освободен от съветите от нацистки затвор, известен като "къщата на ужаса", по-късно пише: "Съдизмът, който преживях през последната седмица и половина, не може да бъде описан."

Кола се движи по разрушена улица в Берлин.

Много от щетите са вследствие на британски, американски и френски бомбардировки, които убиват десетки хиляди цивилни.
 

Бездомни цивилни и мъртъв германски войник.

Съветски войник описва нацистките войници във финалните часове на войната като излизащи от мазета с вдигнати ръце и "усмихнати като послушни кучета".

Огънят и белязаният от шрапнели Райхстаг.

В края на войната населението на Берлин се стопява, в голяма степен заради бягащите от настъпващите съветски войски.

Германски войник гледа изписаната на стена фраза "Победа или Сибир".

За мнозина, които остават, мрачният надпис се оказва съдба. Милиони германци са изпратени на изток от съветите, а около 357 000 загиват в трудови лагери или затвори на тайната полиция.
 

Берлинчани получават картофи.

Съветските кухни раздават големи количества храна, но недостигът непосредствено след войната обрича много берлинчани на глад.
 

Берлинчани режат месо от умрял кон през май 1945 г.

Съветски офицери на монумента на Кайзер Вилхелм през май 1945 г. По-късно той е разрушен от източногерманското комунистическо правителство.
 

Жена, останала без дом по време на войната, седи на пейка.

Руският журналист Василий Гросман, който става свидетел на падането на Берлин, описва видяното по лицата на местните като "не само лично страдание, но и такова на граждани на една разрушена страна."

Портрет на съветския лидер Йосиф Сталин в центъра на Берлин през лятото на 1945 г.

Хора събират остатъци за храна и гориво за печки  в сметище близо до берлинското летище. Събирачите са известни като "хамстери". През 1918 г., когато Германия е опустошена от война, това се превръща в нарицателно.

Мъж изважда парчета въглища от купчина боклук.

Цивилни вървят по разнебитена улица в Берлин.

Хиляди германски жени са изнасилени от съветски войници. Берлинчанки са принудени да се крият по време на "часовете за лов" и да излизат само в ранните сутрешни часове, когато съветските войници са заспали.

Американски войници с германски момичета на езерото Ванзее през юли 1945 г., малко след като американците пристигат в града. Такова побратимяване с бившите врагове е смятано за скандално, но както една жена отбелязва по това време "първо е храната, а след това моралът."

Жени почистват тухли в покрайнините на града, за да бъдат използвани повторно.

Много руснаци са изумени от последователността на германците в опитите им да се върнат към нормалността. Василий Гросман описва, че "руините са събрани и изметени, сякаш са вътрешни стаи."
 

Човек цепи парчета дърво от пън на дървото в известния парк Тиргартен.

Наскоро пристигнал в Берлин британски войник в Райхстага.

На 5 юни 1945 г. правителствата на САЩ, СССР, Великобритания и Франция обявяват "върховна власт" върху Германия и разделят страната и столицата на различни зони на окупация. Тя се превръща в сцена на идеологическата битка между комунизма и свободния свят в Европа, който по-късно ще приеме образа на Студената война.