Епична история, великолепие от векове. "Света София" в снимки

"Света София" е построена като християнска катедрала преди 1500 години, когато Истанбул се казва Константинопол и е столица на източната Римска империя Византия.

Картина от 19 век на френския художник Жан-Жозеф Бенжамен-Констан,
изобразяваща султан Мехмет II, завладял Константинопол.

След като армията на 21-годишния султан Мехмет II завладява Константинопол през 1453 г., "Света София" е превърната в джамия.

Картина от 1852 г. на мюсюлмани по време на молитва в "Света София", когато е била джамия.

Близо 500 години "Света София" работи като джамия, а християнските стенописи са били покрити или унищожени.

"Света София" през 1857 г.

От външната страна на бившата катедрала са построени високи минарета, откъдето мюезините отправят ислямския призив към молитва.
 

Синята джамия (вдясно) и "Света София" през 2014 г.

"Света София" е архитектурно вдъхновение за няколко джамии в Истанбул, сред които и Синята джамия, построена в началото на XVII век, както и за църкви и синагоги по целия свят.

Витражи в "Света София".

През 1934 г., по време на управлението на основателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк, "Света София" е превърната в музей.
 

Християнски мозайки (в центъра) на фона на дискове с имената на ранни ислямски лидери и известни мюсюлмански поговорки.

След преобразуването на сградата от Ататюрк, тя е символ на светска Турция и мирното съвместно съществуване между различните религии.
 

Детайл от мозайка, изобразяваща Исус, датирана от 1261 г.

От 1934 г. насам в "Света София" са разкрити няколко християнски мозайки.

Мозайка от IX или X век, на която е изобразен Исус с книга, на която са изписани думите "Мир вам. Аз съм светлината на света."

Древни гравирани колони в "Света София".

През 2018 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна да говори публично за превръщането на "Света София" в джамия.
 
 

Интериорът на "Света София" в наши дни.

По време на предизборната надпревара в Турция през март 2019 г., Ердоган се обърна към своите привърженици с думите: "След изборите ще сменим  името на "Света София" от музей на джамия", без да уточнява, дали статута на култовата сграда ще бъде сменен заедно с името.

Мюсюлмани се събират за вечерни молитви пред "Света София", след като на 10 юли 2020 г. беше прието съдебно решение, позволяваща тя да бъде превърне отново в джамия.

Първите официални мюсюлмански молитви в Света София трябва да се проведат на 24 юли.

Орнаменти в "Света София".

Скорошно проучване показа, че превръщането на "Света в София" в джамия има подкрепата на 73% от турците.

Кръст е поставен основите на Света София.

Според публикации на турските медии християнската иконография в Света София вероятно ще бъде покрита, когато сградата бъде отворена за молитви.
 
 

Жена, облечена в турския флаг празнува пред "Света София", след като на 10 юли излезе съдебното решение, което постанови музеят да бъде превърнат в джамия.

То беше осъдено от цял свят, включително от папа Франциск, който заяви, че "го боли" от това решение.
 

"Света София" (вляво) формира силуета на Истанбул заедно със Синята джамия (вдясно).

Ердоган се опита да смекчи отзвука от критиката, като заяви: „Както всички наши джамии, вратите [на "Света София"] ще бъдат отворени за всички - мюсюлмани или немюсюлмани“. Пред турски журналист обаче той каза още, че „турската нация е тази, която ще вземе окончателно решение за статута на "Света София", а не други. Това е наша вътрешна работа“.