"Докога ще ни лъжат?" Единайсет снимки за гнева на хиляди

На 12 юли 2020 г. се състоя най-многолюдният протест от последните дни. Той започна от площада пред Министерския съвет, премина в шествие по софийските улици и стигна до Съдебната палата.

Едно от исканията на протестиращите е оставка на главния прокурор Иван Гешев, чийто кабинет е в Съдебната палата.

С викове "Мафия!" и "Мутри, вън!" множеството се върна обратно на площада пред Министерския съвет.

Няколко кордона полиция и жандармерия охраняваха сградата на Министерския съвет, както го правят всеки ден от началото на протестите - четвъртък, 9 юли 2020 г. Ежедневното събиране на хора първоначално беше провокирано от две събития от миналата седмица: това, че охранители от НСО избутаха трима души от държавен плаж, за да не се намират близо до резиденция на ДПС, както и това, че прокуратурата претърси кабинети в президентството.

Много от по-младите участници се присъединиха към протеста след втория му ден, когато полицията употреби насилие срещу младежи. Оттук нататък поведението на полицията се превърна в трета тема на митингите и шествията.

Повечето плакати на участниците бяха самоделни, видимо направени набързо от картонени кутии, открити вкъщи.

Едно момиче почти ежедневно практикува уменията си в скалното катерене. Тук я виждате на перваза на бившия партиен дом - сграда, разположена между Министерския съвет и президентството.

Някои от участниците идват с децата си. Такъв беше и случаят през 2013 г., когато се състояха масовите протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Плакат, предизвикан от полицейското насилие в петък. По сведения на МВР проверката на случаите на насилие може да отнеме цял месец. Този участник не е доволен от това съобщение.

В неделя се проведоха протести в общо шест града. Предполага се, че участниците в тях са повече от 10 000 души.

Хората се събират ежедневно на площада пред Министерския съвет, обикалят с шествие центъра на града и се връщат обратно на това място, известно като "Триъгълника на властта".