бТВ заведе дела за клевета и обида срещу "Телеграф" и Валери Симеонов

бТВ вече заведе подобни дела срещу "ПИК" и отново срещу Цветомир Найденов

„бТВ Медиа Груп“ заведе дела срещу “Телеграф медиа” и бизнесмена Цветомир Найденов, който е собственик на Efbet, съобщиха от телевизията. Телевизията ги обвинява в “разпространяване на неверни, непроверени, клеветнически и обидни журналистически материали“.

От бТВ посочват статии на “Телеграф”, в които телевизията се представя като обвързана с укриващия се в Белград Цветан Василев, с укриващия се в Дубай Васил Божков, както и с издателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев. Посочват се също и статии, обвързващи изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала с Божков.

„Това се отрази на доброто име, търговско реноме и затрудни контактите ни с нашите рекламодатели, продуценти, контрагенти и зрителска аудитория. За периода от 16.05. до 03.06.2020 г. бяха пуснати за разпространение 11 издания на вестник „Телеграф” и едно издание на вестник „Политика”, в които почти всеки ден на челна страница беше поставян дискредитиращ бранда на търговското дружество материал“, казват от бТВ.

Вижте също "Целенасочена атака". бТВ започва серия от дела за клевета. Първите са срещу "Блиц" и Цветомир Найденов

В същото време директорът на новините на бТВ Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян завеждат дела срещу депутата и председател на “Националния фронт за спасение на България” (НФСБ) Валери Симеонов. Те са свързани с няколко негови изяви, според които двамата журналисти са били съучастници в извършването на “тежки умишлени престъпления” и укриване на информация, свързана с Васил Божков.

“Какви са тези, които на 15 декември им е казано за цялата престъпна схема на Божков, ощетяваща държавата със стотици милиони, и те са мълчали? Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика… всеки, който узнае за престъпление е длъжен да докладва за него“, каза Симеонов пред БНТ и определи двамата журналисти като “корумпирани”.

Свободна Европа потърси ответниците по делата.

В офисите на “Телеграф медия“ на телефоните 02/9602260, 02/9602250, 02/960246 след няколко позвънявания никой не отговори. Успешно беше осъществен контакт с маркетинговия отдел на медията, но от там пренасочиха отново към гореспоменатите телефони.

Телефонът за контакт с компанията “Efbet”, чийто собственик е Найденов, се оказа невалиден. До редакционното завършване на публикацията Свободна Европа не е получила отговор и на писменото запитване за позиция на дружеството.

Валери Симеонов също не вдигна телефона си и не отговори на изпратено съобщение за коментар по темата.

Атаките срещу бТВ

През май премиерът Бойко Борисов на два пъти атакува журналисти от медията. Първо в средата на май той нарече телевизията „Божков ТВ“, а по-късно се скара на кореспондентка заради зададен въпрос. От телевизията излязоха с позиция, в която определиха изказванията на Борисов като „неверни твърдения“.

В началото на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". От комисията проверяват дали телевизията е престъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор с Българския спортен тотализатор.

Сигналът беше подаден през май от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който също публично нападна бТВ. От антимонополната комисия обаче посочват, че в сигнала си той се позовава на сайта „Блиц“, който формално не е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, но следва редакционната политика на неговите издания.

В същата седмица ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова заяви, че бизнесменът с повдигнати над 18 обвинения Васил Божков е посещавал офиса на ГЕРБ заедно с изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала. Там те са провели среща с Борисов. От бТВ потвърдиха за такава среща, която се е състояла по време на преговорите между телевизията и Божков за рекламен договор с „Национална лотария“.

„В началото на 2017 г. бТВ беше в преговори със собственика на Национална лотария Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на бТВ с г-н Борисов. Главният изпълнителен директор на бТВ прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура“, обявиха тогава от бТВ.

Вижте също Ще се огъне ли бТВ на натиска, или ще избере да бъде независима