Прокуратурата ще провери културния министър Боил Банов заради строеж на небостъргач

Министърът на културата Боил Банов

Културният министър Боил Банов ще бъде обект на прокурорска проверка във връзка с извършено от него съгласуване на проект за строеж на небостъргача “I-Тower” в района на Солни пазар в София, съобщиха от държавното обвинение.

Законността на строежа беше обект на проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на строителния надзор. За предстоящата проверка първи съобщи в петък сутринта главният прокурор Иван Гешев. Той обаче не даде подробности за какво престъпление на Банов става дума, а само уточни, че небостъргачът се строи до паметник на културата.

Впоследствие пресцентърът на прокуратурата информира, че ВАП е сезирала Специализираната прокуратура, тъй като е открила данни, че Банов е нарушил Закона за културното наследство, съгласувайки проекта на 8 юли. Строежът на небостъргача беше спрян, след като разследващите поискаха проектът да бъде проверен от ДНСК заради публикации, че се прави с изтекло разрешение за строеж.

"Очаквам, както вървят нещата, ГЕРБ да организира протест, защото Върховната административна прокуратура ще назначи проверка на министър Боил Банов и ще сигнализира спецпрокуратурата за извършени престъпления. Ако партия ГЕРБ процедира по същия начин като президента, тогава очаквам протест", коментира по-рано през деня Иван Гешев.