"Това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин." Как Гешев гледа на казуса с НСО и парк "Росенец"

Сравнението на Иван Гешев със Зимния дворец и Каренин предизвика коментари в интернет, че вероятно бърка героя на Лев Толстой граф Алексей Александрович Каренин с руския революционер Александър Фьодорович Керенски

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа."

Така главният прокурор Иван Гешев коментира в четвъртък опита на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов във вторник да стъпи на крайбрежната ивица на парк "Росенец" до Бургас, който беше усуетен от гардове на НСО, охраняващи частната резиденция на Ахмед Доган.

Случаят предизвика вътрешна проверка в службата по настояване на президента Румен Радев. Преди ден той потвърди, че въоръжените лица, изблъскали Иванов и двамата му съпартийци в морето, въпреки че плажът до "Росенец" е публична държавна собственост, са служители на НСО. Освен това повтори позицията си, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да ползват държавна охрана.

Сигнал за инцидента беше подаден в бургаската полиция още във вторник. Гешев обаче даде да се разбере, че не гледа сериозно на твърденията на Христо Иванов, че Доган е ограничил конституционно гарантирания публичен достъп до плажа в близост до резиденцията му.

"Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички"

„Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, както знаете наближават догодина избори. Политиците правят това, което считат за най-доброто, ако това е най-доброто – българските граждани да ги оценяват, да гласуват. Независимо дали става въпрос за президента, министър-председателя, прокуратурата си върши работата на базата на събраните доказателства, а политическите последствия не ни интересуват“, заяви главният прокурор.

По думите му приотитетът на МВР и прокуратурата не е свързан с разследване на действията на НСО, а с „това, че възрастни хора са убивани, запалвани в къщите си, изнасилвани – хора, които са изградили тази държава, живеят в страх и несигурност“.

След като настоятелно беше попитан от репортерка на бТВ няма ли да спази принципа си, че за него няма недосегаеми и да разпореди проверка по повод статута и стопанисването на парк "Росенец", Гешев заяви:

"Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски"

„Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в Администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“.

Прокуратурата беше призована да разследва собствеността на имотите в парк „Росенец“ още преди ден от президента Радев, към когото главният прокурор също не спести иронията си: „Президентът да прецени какво иска – една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, сега ни призовава да действаме. В крайна сметка като изясни позицията си – дали ни има или няма доверие, тогава мога да коментирам.“

В крайна сметка часове след изявленията на Иван Гешев, пресцентърът на държавното обвинение информира медиите, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министрите на регионалното развитие, околната среда и туризма, както и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол, за да извършат проверка.

„ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството. В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж“, се казва още в съобщението на разследващите.